ФБР обвинуватило Манафорта в підкупі європейських політиків в інтересах Януковича

Корупція
Пол Манафорт Фото: AP Photo / C.Kaster

Спецпрокурор США Роберт Мюллер обвинуватив екс-главу передвиборного штабу Дональда Трампа Пола Манафорта в підкупі колишніх європейських політиків в інтересах уряду України часів президентства Віктора Януковича.

Про це в суботу, 24 лютого, повідомило агентство AFP з посиланням на обвинувальний висновок, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Deutsche Welle.

Манафорт, згідно зі обвинуваченням, заплатив екс-посадовцям, в тому числі «колишньому канцлеру однієї з європейських країн», понад 2 мільйони євро за те, щоб вони публічно давали нібито незалежні оцінки діям уряду України в період президентства Віктора Януковича. Кошти виплачувалися від імені української Партії регіонів діячам з «габсбурзької групи», що працювала в 2012-2013 роках. У 2012 році в Бельгії був створений лобістський «Європейський центр сучасної України», який став «рупором Януковича і Партії регіонів». Він проіснував до подій 2014 року, зазначається у документі.

Напередодні діловий партнер Манафорта Рік Гейтс визнав себе винним у приховуванні доходів з іноземних джерел, несплаті податків, банківському шахрайстві і дав свідчення проти Пола Манафорта.

Загалом в опублікованому 22 лютого обвинувальному висновку проти Манафорта і Гейтса – 32 пункти. Зокрема, Манафорта обвинувачують у спробах здійснення банківського шахрайства, а також приховуванні доходів з іноземних джерел і відмиванні через офшорні рахунки до 30 млн доларів за допомогою Гейтса. За цими даними, обидва з 2010 по 2014 рік усвідомлено подавали неправдиві податкові декларації.

Наразі Манафорт перебуває під домашнім арештом і чекає на суд. Подробиці отримання незаконних коштів від Партії регіонів стали відомі спецпрокурору Роберту Мюллеру під час розслідування можливого втручання Росії у вибори президента США. Пол Манафорт очолював передвиборний штаб Трампа з червня до серпня 2016 року.

Як повідомлялося, 27 травня 2016 року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав в НАБУ пакет документів, що свідчать як про одноразових, так і про систематичні виплати Партією регіонів готівки ряду українських чиновників. НАБУ почало розслідування по документам «чорної бухгалтерії» Партії регіонів на підставі заяви Тріпак. НАБУ підтвердило наявність імені Манафорта серед списків «чорної бухгалтерії» ПР, згідно з якими він отримав 12,7 млн ​​доларів.

У США Міністерство юстиції та ФБР почали розслідування діяльності фірми екс-радника кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта і його можливих зв’язків з корупцією в Україні під час правління екс-президента Віктора Януковича.

За інформацією Newsweek президент РФ Володимир Путін провів таємну зустріч із біглим президентом України Віктором Януковичем щоб з’ясувати інформацію про докази отримання політтехнологом Полом Манафортом майже 13 млн доларів з «чорної каси» ПР.

21 березня 2017 року народний депутат Сергій Лещенко представив документи, які, за його словами, розкривають механізм отримання Полом Манафортом коштів з «чорної каси» Партії регіонів. На думку Лещенка, виплати на користь Манафорта здійснювалися з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації, зокрема – через фінансовий рахунок офшорної компанії в Киргизстані.

Згідно розслідування, опублікованому виданням The Atlantic, колишній політтехнолог і радник екс-президента Віктора Януковича Пол Манафорт в період його роботи в Україні мав «тіньовий уряд» і вплив на кожне міністерство тодішнього Кабміну.