В Україні викрили злочинне угрупування, яке влаштовувало договірні футбольні матчі — МВС

Корупція

Нацполіція України викрила членів злочинного угрупування, які займались організацією договірних матчів по футболу.

В рамках поліцейської спецоперації з припинення діяльності злочинних груп, які організували систему договірних футбольних матчів, задокументовано участь 320 фігурантів по 57 доведеним епізодами, повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, департамент захисту економіки Нацполіціі більше двох років спостерігав за п’ятьма організованими злочинними угрупованнями (ОЗУ). Для отримання «правильного» рахунка в матчі використовувався підкуп гравців, арбітрів, власників клубів, а також залякування і погрози. Суми винагороди становили від 30 до 100 тисяч гривень.

Учасники ОЗГ робили ставки у букмекерів, зареєстрованих в Азії. Футбольний бізнес приносив організаторам до $ 5 млн щорічно.

За інформацією слідства, під вплив злочинних груп потрапили 35 футбольних клубів з 10 областей. До складу ОЗУ входили президенти клубів, колишні і діючі гравці, арбітри, тренери, навколофутбольні комерційні структури.

Глава МВС розповів, що сьогодні, 22 травня, оперативники провели 40 обшуків в Києві та Київській, Житомирській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Кіровоградській, Миколаївській та Чернігівській областях.

Фігурантам оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст.368-3 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) і ч.1 ст.369-3 (протиправний вплив на результат спортивних змагання) КК.

Як повідомив заступник голови Нацполіціі Ігор Купранець, організація договірних матчів – це не та категорія злочину, щоб на цьому етапі слідства брати під варту підозрюваних.

«Що стосується затримань, то і санкції статей, і категорія злочинів, і кількість скоєних епізодів – ми не бачимо необхідності сьогодні затримувати людей, кидати їх в камери», – сказав він.

Чиновник підкреслив, що для поліції важливіше «фактичне залучення до відповідальності і знищення цієї історії в українському футболі як такої».