Міноборони продовжує закуповувати продукти для армії в компанії соратника Януковича – ЗМІ

Корупція

Міністерство оборони України 18 жовтня за результатами тендерів вкотре замовило у ТОВ «Військторг» харчів на 107,64 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро». Саму компанію було зареєстровано в червні 2015 р. на одеситку Ольгу Матковську, а нині його засновником є киянин Андрій Усенко. Через засновників і менеджерів вона пов’язана із так званою «генерал-єнакіївською» групою, а таку назву отримала за часів президента Віктора Януковича через зв’язок тодішнім міністром оборони Михайлом Єжелєм, який був пов’язаний бізнесом з нардепом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком, також відомим як «Юра Єнакіївський».

Як пишуть «Наші гроші», за часів Януковича у 2010-2013 роках від групи «генерал-єнакіївських» у Міноборони тендерили «Адмет-Груп» і ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС», директором яких був той же Усенко, ТОВ «Метсобстар-ХК», засновником якого був той же Генкін, і ТОВ «Оптукрпром-ВР», «Оптукрпром-ВР» і «ППК ЗС» свого часу представляв Володимир Терещенко, передає Центр журналістських розслідувань.

У 2014-2016 роках від цієї групи підряди Міноборони отримувало ТОВ «Адмет-Груп», директором якого був вищезгаданий Усенко, а також ТОВ «Геус-Груп» Аркадія Генкіна (загальний доробок – 3,34 млрд грн. із загальної суми харчових підрядів Міноборони у цей період 6,58 млрд грн.).

У 2017-2018 роках «Військторг» отримав замовлення Міноборони на 2,87 млрд грн. із загальної суми харчових підрядів армії у цей період 5,75 млрд грн..

Згідно із нещодавніми тендерами, для військових кількох областей замовили 1,36 млн комплектів харчування по 78,90 грн. за комплект. Це на 7% дорожче від цін з контрактів, які Міноборони уклало у жовтні з ТОВ «Укрпродакорд ОР». Спершу за підсумками аукціонів з формальною економією в 0,1% уклали угоди на 168,27 млн грн. Однак у той же день вартість контрактів була знижена додатковими угодами до 107,64 млн грн. через зменшення обсягу замовлення.

За каталогом нового замовлення, картопля свіжа коштуватиме армії 7,44 грн./кг, а пізня – 7,38 грн./кг. При цьому у жовтні в супермаркетах картоплю продавали у середньому по 6,95 грн./кг., однак у листопаді ціни в магазинах дещо виросли.

Свіжий столовий буряк обійдеться військовим у 9,00 грн./кг, хоча у жовтні його середня ціна в супермаркетах була на третину нижча – 6,36 грн./кг. Свіжу білоголову капусту замовили по 7,98 грн./кг, яку у той час продавали в супермаркетах у середньому на чверть дешевше – по 6,35 грн./кг.

На всіх тендерах у «Військторга» було від трьох до п’яти конкурентів, які усі пропонували на 4-31% нижчі ціни. Але Міноборони відхилило пропозиції ТОВ «Продторг-НГ», ФОП Богдан Алла Костянтинівна, ТОВ «Гарант-2010», ТОВ «Військсервіс-Волонтер» і ТОВ «Дніпрпродсервіс» за ч. 3 ст. 4 закону «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони». Там іде мова про відхилення учасника за один із трьох видів порушень в одного й того самого замовника протягом року до аукціону:не брав участі або відмовився від участі в переговорній процедурі закупівлі до оприлюднення повідомлення про намір укласти договір – більше трьох разів; відмовився від підписання договору про закупівлю у визначені замовником терміни – більше двох разів; або не виконав умови (умов) договору щодо якості та/або терміну поставлених товарів, виконаних робіт, наданих послуг – більше одного разу.