СБУ повідомляє, що розкрила багатомільйонну схему розкрадань в облгазі Фірташа

Корупція
Дмитрий Фирташ

Співробітники СБУ викрили протиправний механізм, через який керівництво ВАТ Запоріжгаз завдало державі багатомільйонних збитків.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу СБУ.

Оперативники встановили, що менеджмент облгазів штучно «списував» спожитий природний газ як виробничо-технологічні витрати і ненормовані втрати під виглядом «фейкових» технічних аварій.

За висновком профільних експертів, в результаті зазначених дій тільки за один квартал державі було нанесено збитків в понад 26 млн грн, вказують в СБУ.

«Співробітники СБУ задокументували, що протиправні дії посадових осіб Запоріжгазу привели до необхідності покриття штучно створених збитків за рахунок державного бюджету і звичайних споживачів. Під час обшуків в офісних приміщеннях суспільства СБУ вилучила підроблені акти технічних аварій і звіти з внесеними неправдивими даними, які підтверджують проведені афери, повідомили в СБУ. В рамках відкритого кримінального провадження голові правління ВАТ Запоріжгаз оголошено про підозру у зловживанні службовим становищем», – йдеться в повідомленні.

Раніше Жовтневий райсуд Запоріжжя відсторонив голову правління Запоріжгазу Олега Мізіков з посади строком на два місяці. До цього у нього забрали закордонний паспорт і заборонили спілкуватися з деякими підлеглими через підозри в розкраданні газу.

Запоріжгаз контролюється структурами Дмитра Фірташа. 25% акцій товариства належить НАК Нафтогаз України.

У жовтні 2018 року Укртрансгаз попросив НКРЕКУ перевірити 32 облгазу на факт несанкціонованого відбору газу на власні виробничо-технічні витрати.

За даними компанії, за станом на кінець вересня 2018 року, борг облгазів перед Укртрансгазом за несанкціонований відбір досяг майже 26 млрд грн. З них близько 17 млрд грн (65% від загальної суми боргу) становить заборгованість підприємств, що входять до групи Регіональної газової компанії Фірташа.