КС може визнати неконституційною статтю, яка карає за брехню в деклараціях чиновників – Соболєв

Корупція
Станіслав Шевчук, голова Конституційного суду фото: Дзеркало тижня

Конституційний суд може визнати неконституційною статтю 366 «Про протидію корупції» Кримінального кодексу, яка карає за брехню в деклараціях чиновників.

Про це повідомив нардеп Єгор Соболєв, пише Центр журналістських розслідувань.

«Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук наполегливо готує ще один удар по антикорупційному законодавству – визнання неконституційною статті Кримінального кодексу, яка карає за брехню в деклараціях посадовців», – пише нардеп.

Соболев повідомляє, що має інформацію про можливу спробу скасування статті 25 квітня, коли у парламенті проходитиме фінальне голосування за закон про українську мову. Це, на думку депутата, «зручний час для корупціонерів зробити собі подарунок і далі безкарно приховувати від суспільства украдене».

«Нагадаю, за сприяння нинішнього керівництва держави люди в мантіях конституційних суддів вже скасували покарання за незаконне збагачення. І лише якимось дивом нам вдається досі рятувати люстраційний закон. Я звертаюся до Вас з проханням поширити інформацію про небезпеку для іншого ключового інструменту очищення влади – е-декларування», – пише Соболєв.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд України вирішив, що положення статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, ця стаття нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Країни «Великої сімки» (G7) разом зі Світовим банком закликали владу України активізувати зусилля для забезпечення ефективності антикорупційних правових інститутів та відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у відповідності до міжнародних стандартів, яку скасував Конституційний суд України.
  • Посол США в Україні Марі Йованович заявила, що рішення Конституційного суду скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення значно послаблює антикорупційну архітектуру України. Вона вважає, що потрібно не тільки відновити цю норму у Кримінальному кодексі, але й перезапустити розгляд десятків справ, які були зупиненні цим рішенням КСУ.