САП закрила кримінальне провадження щодо агентів НАБУ

Корупція
Директор НАБУ Артем Ситник и керівник САП Назар Холодницький Фото: inforesist.org

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила кримінальне провадження щодо підбурювання агентами НАБУ осіб до отримання неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу суду від 24 квітня, пише Центр журналістських розслідувань.

Підозру у справі було повідомлено агентам НАБУ Катерині Сікорській і Сергію Боярському, а також керівнику підрозділу НАБУ Олександру Карєєву. Їх підозрювали у підбурюванні до підкупу, зокрема, першого заступника голови Державної міграційної служби Діни Пімахової.

Розслідування проводилося працівниками Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом САП.

26 липня 2018 року досудове розслідування зупинялося у зв’язку з потребою в міжнародній правовій допомозі. Прокурор пояснював, що необхідно перевірити, чи представляв Боярський інвестиційну компанію з Об’єднаних Арабських Еміратів Mubadala Investment Company при спілкуванні з Пімаховою.

3 вересня 2018 року суд скасував постанову прокурора про зупинення досудового розслідування.

14 грудня 2018 року голова САП Назар Холодницький вкотре зупинив розслідування. Адвокат одного з підозрюваних подав скаргу. Прокурор повідомив, що 21 лютого 2019 досудове розслідування у справі і того ж дня закрито, в тому числі, щодо підозрюваного.

  • У листопаді 2017 року агент НАБУ Сергій Боярський був затриманий СБУ і ГПУ, коли намагався передати частину хабара у сумі $15 тис. за сприяння у початку виготовлення документів, що підтверджують громадянство України.
  • Генпрокуратура провела обшук в елітному селищі Козин за місцем проживання агента Катерини Сивокінь, яку насправді звуть Катерина Сікорська і котра відома участю у «бурштиновій справі». Катерина, видаючи себе за представника іноземної компанії «Фуджейра» (Fujairah), начебто передала нардепам та їх помічникам понад $300 тис. за сприяння у видобутку бурштину в Україні.
  • За словами генпрокурора Юрія Луценка, агент Катерина також консультувала Боярського у справі Пімахової.
  • У НАБУ стверджували, що це була не провокація, а спецоперація, яку зірвали Генпрокуратура і Служба безпеки України.
  • Після скандалу Діна Пімахова подала у відставку з посади замголови Державної міграційної служби. Статусу підозрюваної вона досі не має.
  • Сергій Боярський є сином колишнього нардепа від Партії регіонів Юрія Боярського.