Заступник директора «Укрспецекспорту» не задекларував автомобілі і ресторан – ЗМІ

Корупція

Заступник директора оборонного державного підприємства «Укрспецекспорт» Павло Старинець у своїй декларації не вказав автомобілі та ресторан.

Про це йдеться у розслідуванні журналістки Валерії Іванової для Bihus.Info, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Вказується, що чиновник проживає в елітному маєтку, вартість якого на ринку стартує від 10 мільйонів гривень. Журналісти зазначають, що маєток придбали наприкінці 2014-го року, кола зарплата Старинця складала у середньому – 25 тисяч гривень на місяць. У попередній рік він отримував до 21 тисячі на місяць, а за два роки до купівлі – взагалі 15 тисяч.

«Загалом за попереднє десятиріччя роботи в «Укрспецекспорті» увесь його офіційний дохід, якби він не витрачався, покрив би лише чверть такого будинку. Дружина Олена теж працювала в «Укрспецекспорті»», – йдеться у журналістському розслідуванні.

За даними авторів матеріалу, будинок Старинця записано на матір, але вона давно на пенсії, раніше працювала бухгалтером у Нацбанку. Її чоловік теж пенсіонер, з десяток років не має власного бізнесу. На питання журналістів про походження грошей, жінка заявила, що її чоловік заробив на будинок у 90-ті роки, будуючи курятники.

Родина чиновника «Укрспецекспорту» також користується низкою автомобілів, зокрема, LAND ROVER DISCOVERY SPORT (ціна у офіційного дилера 1,5 млн гривень). Журналісти зафіксували під будинком Старинця ще одну таку ж автівку. На обох «сімейні» номери чиновника «7877», тільки з різними буквами. Аналогічні висять на його старенькій «Хонді», яку, на відміну від «Ленд Ровера», посадовець у декларації вказав. На схожих номерах їздить його робоча Toyota Highlander, яку для чиновника придбав «Укрспецекспорт».

За даними Bihus.Info, чиновник ще має свій ресторан. Журналісти фіксували, як на робочій «Тойоті», якою користується Старинець, його водій приїздить під рибний ресторан «Фішер». Водій щодня приносить туди документи.

Повідомляється, що «Фішер» записаний на Сергія Коваленко, який працює в інтернет-провайдері «Кабель-Воля». За даними сайту Work.ua, у березні він шукав роботу на 20 тисяч гривень, у резюме зазначено, що останні роки Коваленко працював у кол-центрі «Волі».

Журналісти також з’ясували, що у соцмережі «Однокласники» батько чиновника Віктор Старинець вказав рідну сестру Сергія Коваленка своєю племінницею, а вона його – дядьком. Номінальний власник ресторану і Павло Старинець є родичами, зазначають автори матеріалу.

  • Старинець був призначений на посаду заступника очільника «Укрспецекспорту» у червні минулого року, раніше він працював помічником заступника держпідприємства, а також у «Спецтехноекспорті».
  • Наразі «Укрспецекспорт» та його дочірні підприємства фігурують у десятках кримінальних проваджень. Чиновників підозрюють у легалізації доходів отриманих злочинним шляхом, службовому підробленні, зловживанні службовим становищем, привласненні та розтраті майна.