СБУ затримала власника «Полтавабудцентру» і будівельника «царської дороги» на Арабатській стрілці

Корупція

19 червня у приміщенні Антимонопольного комітету працівники СБУ затримали фактичного власника ПП «Полтавабудцентр» Араіка Амірханяна. Підприємство також було генпідрядником будівництва дороги по вулиці Береговій в Стрілковому на Арабатській стрілці, яку прозвали «царською дорогою».

Як пишуть «Наши гроши», затримання відбулось у день, коли Тимчасова адміністративна колегія АМКУ наклала 15,6 млн грн штрафу на ПП «Полтавабудцентр» та ТОВ «БК «Дорлідер» за спотворення результатів 17 тендерів Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Подробиці кримінального провадження, в рамках якого затримали Амірханяна, наразі невідомі.

Як повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв, кожна з компаній отримала по 7,8 млн грн штрафу.

Як встановило Миколаївське ОТВ АМКУ, ТОВ «БК “Дорлідер» отримало перемогу на всіх 17 досліджених дорожніх тендерах при конкуренції з «Полтавабудцентром».

За даними «Прозорро», згадані компанії розіграли не 17, а загалом 21 тендер, за результати яких у 2017 році були підписані договори сукупною вартістю 58,24 млн грн.

Підприємство неодноразово звинувачували в неякісному виконанні робіт, торік СБУ обшукала його офіс. Однак предметних звинувачень з арештами силовики до цього дня не висували.

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань в матеріалі ««Царська дорога» для володарів пляжів Арабатки» повідомляв, що попри те, що у Стрілковому немає жодної асфальтованої вулиці, з херсонського обласного бюджету виділено 85 млн гривень для будівництва дороги на вулиці, де отримали земельні ділянки чиновники, депутати і податківці. Серед них – голова Генічеської РДА Олександр Воробйов, на дружину якого записаний будинок, побудований в 50 метрах від моря.
  • Жителі села провели сход і розпочали збір підписів під зверненням до голови Херсонської ОДА з вимогою будувати в першу чергу дорогу на вул. Центральній, де розміщені аптеки, пошта, школа, дитсадок, сільрада, опорний пункт поліції, ринок, магазини, автовокзал, лікарня, тобто, заклади і установи, якими користуються члени громади Стрілкового.
  • 17 серпня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв зустрівся з мешканцями села Стрілкове. Зустріч закінчилась безрезультатно, громада не погодилась на підписання меморандуму з владою.
  • Генпідрядником будівництва дороги по вулиці Береговій в Стрілковому, яку прозвали «царською дорогою», є підприємство «Полтавабудцентр», пов’язане з умовною групою компаній «Дорлідер» одеситів Амирханян – братів Араїка і Армена, їх батька Хачика і його племінника Едіка Амірханяна. Підприємство є фігурантом декількох кримінальних проваджень, відкритих СБУ.