НАБУ завершило досудове розслідування за фактом розкрадання 39,8 млн грн в Укрзалізниці

Корупція
НАБУ

Детективи Національного бюро розслідувань України (НАБУ) завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом нанесення 39,8 млн грн збитків філії Центр забезпечення виробництва (ЦОП) Укрзалізниці. 1 липня підозрюваним – начальнику та заступнику начальника філії Центр забезпечення виробництва – і їх захисникам відкритий доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ, пише Центр журналістських розслідувань.

Розслідування стосувалося «запозичення дизельного палива у ТОВ Вог Аеро Джет».

Як відзначають в НАБУ, дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України ( «Зловживання владою або службовим становищем»).

Сищики НАБУ встановили, що в грудні 2015 року та березні 2016 року філія ЦОП отримав від Вог Аеро Джет 30 000т дизельного палива в борг, які повинні були повернути до 1 березня і 1 травня 2016 року відповідно, або ж сплатити штраф у розмірі 2-2,7 млн ​​грн за кожен день прострочення.

Повертати борг ЦОП почав лише 29 березня 2016 року, завершивши цей процес в травні. Однак слідство вважає, що чиновники філії свідомо затягнули з погашенням боргу – 18 березня 2016 року в них уже був укладений контракт на поставку дизпалива.

До того ж, паливо позичила філії ЦОП та ж компанія, яка виграла його конкурс на поставку, тому процес погашення міг бути досить швидким. Однак його почали лише після незаконного підвищення ціни за контрактом, що і стало предметом розслідування НАБУ, яке вже завершено. Обвинувальний акт у березні 2019 року за цим епізодом направлено до суду.

  • Розслідування цих фактів детективи НАБУ почали в грудні 2016 року. У травні 2019 року екс-чиновникам Укрзалізниці повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.