Фірма Гладковського отримала ще 78 мільйонів по таємній угоді з армією – StateWatch

Корупція
Олег Гладковський Фото: UNIAN

В середині липня Автоскладальний завод №2 компанії «Богдан Моторс» отримав 78,2 мільйона гривень на виконання таємної угоди з Міноборони в рамках державного оборонного замовлення.

Про це повідомляє Гліб Канєвський, голова експертної організації StateWatch, з посиланням на офіційний портал використання публічних фінансів, пише Центр журналістських розслідувань.

Гроші перераховані з рахунку Державної казначейської служби на приватний рахунок «Богдан Моторс», відкритий в «ОТП банку».

За що саме сплачено гроші – кількість авто та вартість за одиницю – не вказано. Разом з тим, цього року прес-служба «Богдан» повідомила, що корпорація підписала нові контракти із Міністерством оборони на постачання оновлених санітарних машин «Богдан 2251» та вантажівок «Богдан 6317» до Збройних сил України.

«Державне оборонне замовлення на цей рік сформоване ще коли Олег Гладковський обіймав посаду першого заступника Секретаря РНБО, тож до кінця року саме «Богдан Моторс» буде забезпечувати армію транспортом», – вважає Канєвський, пише «Європейська правда».

StateWatch – неурядова організація, покликана утвердити принципи Good Governance в роботі органів влади.

Увага команди StateWatch передусім зосереджена на:

  • органах досудового розслідування та прокуратури;
  • органах, відповідальних за антикорупційну політику та повернення незаконно набутих активів.

Також для команди StateWatch принциповим завданням є контроль витрат публічних коштів, особливо у сфері оборони.

19 липня співробітники НАБУ і САП проводять обшуки в приміщеннях ПАТ «Автомобільна Компанія «Богдан Моторс», в тому числі в клубі» 5 елемент «у справі розслідуванням розтрати державного майна в особливо великих розмірах посадовими особами Міноборони України і Генштабу, в 2015-2018 роках.

Як пишуть журналісти The Newsroom, у рамках розслідування розкрадань в оборонці, співробітники НАБУ хочуть отримати доступ до двох приміщень. Шлях до обох цих приміщень їм перегороджують молоді люди спортивної статури.

«Мотивація відмови – в одному приміщенні, нібито, знаходиться приймальня народного депутата Олексія Порошенка, в другому – Почесне консульство Сейшельських островів. Яке, як відомо, по черзі очолювало сімейство Свинарчуків-Гладковських. Детективи чекають на свій спецназ», – йдеться в повідомленні.

  • З грудня 2018 року по сьогоднішній день Автоскладальний завод №2 Компанії «Богдан Моторс» отримав 510 млн гривень на виконання таємних угод з Міноборони в рамках державного оборонного замовлення на постачання автотранспорту.
  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info, опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якої причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Товар вони завозили з території РФ контрабандним шляхом або ж купували на складах військових частин в Україні. Зокрема як «прокладку» вони використовували підприємство Порошенка «Кузня на Рибальському», через яку провели 70 мільйонів гривень від угоди з Київським бронетанковим заводом.
  • Президент України Петро Порошенко вимагав від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації команди журналістських розслідувань Bihus.Info, а також підтримує тимчасове відсторонення від посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського.

    Гладковський просив призупинити свої повноваження першого заступника секретаря РНБО на період розслідування матеріалу про закупівлі в армії.

    Національне антикорупційне бюро почало досудове розслідування після перевірки інформації, про яку йде мова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» про зловживання при проведенні закупівель для української армії.

    Відсторонений заступник секретаря РНБО Олег Гладковський передав свій бізнес в управління КУА «Ф’южн капітал партнерз», серед засновників якої є пов’язані з ним фірми.