Укравтодор за два роки заплатив готівкою 28 мільярдів всього шести фірмам – Наші Гроші

Корупція

Засновники «Ліги антитрасту» направили до АМКУ заяву про антиконкурентні порушення Державного агентства автомобільних доріг України. Розслідування проти Укравтодору пропонується почати за статтею 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Про це йдеться у зверненні засновників «Ліги антитрасту» з ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів» до АМКУ від 14 травня, пишуть Наші Гроші.

Державне агентство автомобільних доріг України публічно декларує плани по усуненню з ринку багатьох компаній. Для цього Укравтодор використовує дискримінаційні вимоги до одних підрядників, скасовує тендери, які виграють не фаворити. Також Держагенство рекламує на своїх сторінках кілька компаній з Національної асоціації дорожників України, що є сигналом для учасників ринку про підтримку владою обраних підрядників.

За підрахунками «Ліги антитрасту», більшість підрядів і готівкових коштів від Укравтодору з 2018 року по травень 2020 року отримали всього шість компаній, пять з яких входять до Національної асоціації дорожників України (окрім ТОВ «ПБС»).

За даними з «Прозорро» ці компанії виграли найбільше тендерів на суму 54,87 млрд грн у цей період: ТОВ «Автомагістраль-Південь» (19,67 млрд грн), ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» (9,30 млрд рн), ТОВ «Росдорстрой» (8,40 млрд грн), ТОВ «Техно-Буд-Центр» (7,36 млрд грн), ТОВ «ПБС» (5,53 млрд грн), ТОВ «СУНП «Автострада» (4,61 млрд грн).

Однак станом на травень 2020 року ще не по всім контрактам виконані роботи та оплачені підряди. За даними з державного порталу «Spending» ці фірми отримали 28,08 млрд грн по оплаченим контрактам: ТОВ «Автомагістраль-Південь» (12,06 млрд грн), ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» (4,49 млрд рн), ТОВ «Росдорстрой» (3,91 млрд грн), ТОВ «СУНП «Автострада» (2,62 млрд грн), ТОВ «Техно-Буд-Центр» та ТОВ «ПБС» (по 2,50 млрд грн).

Інші компанії мають менші доходи в Укратовдорі.

«Ми вважаємо, що АМКУ безумовно має зайнятись діяльністю Укравтодору, що формує державну політику на ринку, у який лише цього року збираються вкласти рекордну суму в історії України – понад 100 млрд. грн., – каже засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ в 2015-2019 роках). – Антимонопольний комітет і раніше починав такі розслідування проти інших органів влади, наприклад, Мінюсту, Державіаслужби, Міністерства інфраструктури чи Фонду державного майна. Окремі з цих розслідувань завершились, державні органи виправили свою поведінку на проконкурентну та усунули наслідки порушення. Деякі, наприклад, щодо Мінюсту, досі тривають. Однак ми свідомі того, що антимонопольники не можуть оштрафувати державний орган за діяльність в інтересах приватних компаній. Тому впевнені, що надані нами дані про діяльність Укравтодору ляжуть в основу розслідування, яке допоможе роботі правоохоронних органів».

Агія Загребельська, ексдержавний уповноважений АМКУ Фото: investigator.org.ua

  • Повністю текст звернення в АМКУ – за посиланням bit.ly/3cuicMj