НАБУ відкрило два кримінальні провадження у справі «плівок Єрмака»

Корупція
Андрій Єрмак, керівник Офісу президента України Скріншот ОПУ

Національне антикорупційне бюро повідомляє, що відкрило два кримінальні провадження у справі «плівок Єрмака». Як повідомили у НАБУ у відповідь на запит Радіо Свобода, одне з них відкрите щодо голови Офісу президента Андрія Єрмака.

У НАБУ повідомили, що до них надійшла ухвала слідчого судді Вищого антикорупційного суду щодо зобов’язання внести відомості в ЄРДР за заявою адвоката в інтересах народного депутата України.

«Відповідно до вказаної заяви, громадянин України одержав неправомірну вигоду за вплив на ухвалення рішень головою Офісу президента щодо призначення низки осіб на посади в органах державної влади. Відомості про кримінальне правопорушення … внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Попередня кваліфікація – частина 2 статті 369-2 (зловживання впливом, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди – ред.)», – йдеться в повідомленні.

Крім того, як заявили у НАБУ, відповідно до вказаної заяви, голова Офісу президента «одержав неправомірну вигоду у великому розмірі за ухвалення рішень щодо призначення низки осіб на посади в органах державної влади». Щодо цього в ЄРДР внесли відомості про кримінальне правопорушення з попередньою кваліфікацією «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Денис Єрмак

ВАКС 2 червня зобов’язав НАБУ взятися за справу «плівок Єрмака».

Матеріали кримінального провадження щодо відеозаписів з нібито братом глави Офісу президента Андрія Єрмака Денисом Єрмаком передали в Службу безпеки України.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура змінила кваліфікацію відкритого раніше провадження зі «Зловживання впливом» на «Шахрайство» і 17 квітня ухвалила рішення про передачу справи за підслідністю до Головного слідчого управління Нацполіціі.

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальні провадження щодо народного депутата від «Слуги народу» Гео Лероса, який оприлюднив відео, де нібито брат глави ОП Андрія Єрмака «торгує державними посадами».

  • Нардеп від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких людина, схожа на брата глави Офісу президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака – проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади.
  • Андрій Єрмак в свою чергу заявив, що на оприлюдненому відео дійсно його брат Денис. У зв’язку з поширенням відео Єрмак мав намір звернутися із заявою до Служби безпеки України та Держбюро розслідувань.