Керівництво ОАСК «пробивало» дані телефонних з’єднань журналістки, яка робила матеріал про суддів

Корупція
ОАСК
Фото: УНІАН

Керівники Окружного адмінсуду Києва – голова суду Павло Вовк та його заступник Євген Аблов – намагались дізнатись дані про телефонні з’єднання та трафіки геолокації журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка робила матеріал про святкування дня народження Аблова.

Про це йдеться у аудіозаписах розмов керівників ОАСКу, опублікованих НАБУ у рамках розслідування, повідомляє Бюро судової інформації.

Євгенія Моторевська робила матеріал про святкування Євгена Аблова дня народження у ресторані VaBene в центрі Києва 13 квітня 2019 року. Привітати Аблова посеред робочого дня прийшли політики, судді, Сергій Ківалов та тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За даними НАБУ, через кілька днів після оприлюднення матеріалу Аблов та Вовк говорили про те, чи можливо «пробити” дані телефонних з’єднань журналістки у цей день.

»Слухай, Сашо, а допоможеш знаєш, у чому? Ми зараз скинемо тобі повідомленням телефончик. За тиждень подивитись, із ким «бився», трафік з’єднань. Може, вирахуємо, хто ж стуканув. Ну, просто цікаво», — каже суддя Вовк.

Журналістка Євгенія Моторевська планує подати заяву про злочини, передбачені ст. 182 КК (порушення недоторканності приватного життя) та ст. 163 КК (порушення таємниці листування, телефонних розмов).

Детективи НАБУ 17 липня повідомили про підозру у створенні злочинної організації голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п’ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку. У приміщення ОАСК та судової адміністрації проводяться санкціоновані обшуки.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». Незабаром був оприлюднений запис розмов голови ОАСК Павла Вовка.
  • На запису, зокрема, можна почути, що українська омбудсмен Людмила Денісова нібито домовлялась з керівництвом ОАСК про звільнення члена ВККС Андрія Козлова, який був призначений саме за квотою уповноваженої, а замість нього повинен бути призначений Микола Сірош, який пройшов співбесіду у Павла Вовка. В обмін на це рішення суд має не підтримати позиції НАЗК, яке обвинуватило Людмилу Денісову в тому, що вона не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Говорячи про Денісову, Павло Вовк підкреслює, що «яйця цієї уповноваженої у нас».
  • Подробиці – читайте у матеріали Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань«Плівки Вовка»: що відбувається в ОАСК?».
  • 2 серпня 2019 року Генпрокуратура допитала та вручила підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку.