«Китайські» костюми біозахисту для українських лікарень виявилися корейськими або невідомого походження

Корупція
Фото: investigator.org.ua

Закуплені МОЗ костюми біологічного захисту з Китаю потрапили в Україну через 2 місяці. З них половина виявилася корейськими, а друга – взагалі без розпізнавальних даних.

Про це йдеться у сюжеті Центру журналістських розслідувань «Костюми Степанова: захист без знаків розпізнавання».

З партії у 500 костюмів, яку доправили до Обласної дитячої лікарні в Боярці, половина вироблена корейської фірмою Caremile, половина – без будь-яких позначок про походження. За інформацією лікарів, костюми були поставлені 2 червня без сертифікатів, лише з накладною від Державного підприємства «Укрвакцина».  

Міністерство охорони здоров’я закупило в Китаї через ТОВ «Меддів» 71 тисячу костюмів 17 квітня. Ціна костюмів склала 488 грн за штуку, що майже вдвічі дорожче за костюми, які ДП «Медичні закупівлі» планувало закупити в українського виробника. На початку червня костюми прибули до складів ДП «Укрвакцина». За договором, укладеним Міністерством охорони здоров’я та ТОВ «Меддів», захисні костюми для медиків мали бути поставлені до кінця квітня. 

Міністерство охорони здоров’я не надало Центру журналістських розслідувань запитуваних копій сертифікатів закуплених костюмів біологічного захисту.

14  квітня Державне підприємство «Медичні закупівлі України» уклало  договір із українським виробником ТОВ «Текстиль-контакт» на закупівлю 90 тисяч захисних костюмів вартістю 245 гривень за кожен. Натомість, МОЗ заблокувало контракт, посилаючись на невідповідну якість вітчизняних костюмів. 

Нагадаємо:

  • У квітні щойно призначений міністр охорони здоров’я Максим Степанов втрапив у скандал, який сам собі й організував. Міністерство заблокувало держпідприємству «Медичні закупівлі Україні» контракт на захисні костюми для медиків від вітчизняного виробника за ціною 245 грн за кожен і з економією у 40%. Натомість через посередника МОЗ закупив китайські костюми по 488 грн. Вони йшли понад двох місяців, і міністерство не повідомило, якої ж вони якості.
  • Наразі міністерство розблокувало роботу ДП «Медичні закупівлі України». Проте щоразу держпідприємство має погоджувати з МОЗ «технічні, якісні та інші характеристики» всіх товарів, що гальмує процес і є нічим іншим, як намаганням впливати на закупівлі.