Слідство.інфо в проєкті FinCEN Files готує до публікації розслідування про транзакції, пов’язані з Коломойським – Анна Бабінець

Корупція
Анна Бабінець, головний редактор видання Слідство.інфо Фото: Facebook

Публікації розслідувань проекту FinCEN Files, створеного виданням BuzzFeed News, що отримало великий витік документів фінансової розвідки США ,  Міжнародним консорціумом журналістів розслідувачів (ICIJ) із залученням журналістів із майже 100 країн, триватимуть ще кілька тижнів. Журналісти видання Слідство.інфо, які є учасниками проєкту FinCEN Files від України, готують до публікації розслідування про транзакції, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським. Але матеріали про українських бізнесменів та політиків сьогодні цікавлять багатьох світових журналістів, бо «українська тема в останні роки пов’язана із американською політикою». 

Про це в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) повідомила головна редакторка видання Слідство.інфо Анна Бабінець.

«Ми, Слідство. Інфо, долучилися як українська частина до проєкту FinCEN Files більше року тому, мали доступ до всіх файлів і досліджували їх. Спочатку шукали цікаві українські імена, українські кейси, шукали те, що можна розвинути. Зокрема, там бачили і транзакції Фірташа, і Тимошенко, і Коломойського. Ми, зокрема, займалися у Слідство.інфо  Коломойським, займалися транзакціями через ПриватБанк –  через компанії, пов’язані із Коломойським. Ми розуміємо, що зараз до нього прикута увага, і багато місяців займалися цією історією. Також досліджували інформацію по інших особах», – каже Бабінець.

За ії словами, Україна сьогодні настільки цікава, що журналісти кількох світових ЗМІ долучилися до розслідування транзакцій з рахунків українських бізнесменів та політиків. Публікації розслідувань очікуються упродовж кількох тижнів. 

«Протягом двох тижнів щодня будуть публікуватися нові і нові історії по всьому світу: і про Україну, і про інші країни. Власне, наші історії ми будемо публікувати десь трошечки пізніше для ОCCRP (Центр з дослідження корупції та організованої злочинності – Organized Crime and Corruption Reporting Project), партнерами якого ми є в Україні, і для Слідство.інфо також. Тобто наша історія про Коломойського ще у процесі, і скоро ми її опублікуємо. Також BuzzFeed News – американське видання, яке отримало весь цей масив
документів і поділилося з усіма, теж українську тему досліджує, оскільки останні кілька років вона пов’язана із американською політикою, і справа Коломойського зараз дуже гучна в Америці», – повідомила Анна Бабінець. 

Журналістка каже, що важко спрогнозувати, які наслідки матиме оприлюднення розслідувань, що базуються на документах FinCEN для для України, тому що навіть коли дуже довго журналісти всього світу працюють над якимись темами, «вихлоп в усьому світі і вихлоп в Україні часто відрізняються».

«На жаль, як завжди, Україна трошки відірвана від загальних глобальних процесів. У нас про це ледве згадують, але от фактично третій день весь світ, особливо цивілізовану частину світу, трусить від того. Ми бачимо, що вже падають акції американських банків, хоча вони були часто банками-кореспондентами, тобто банками, що допомагали цим транзакціям рухатися. А зароджувалися всі ці нез’ясовані платежі у всяких Латвіях, Кіпрах, в наших банках, але американські зараз банки дуже сильно страждають. Я думаю, можуть бути наслідки для всієї банківської системи всього світу. Тому що світ живе такими історіями, а для України брудні або бруднуваті гроші – не такий тригер, бо у нас, на жаль, багато страшніших речей відбувається в країні», – вважає Анна Бабінець.

Вона сподівається, що після публікацій проєкту FinCEN Files офіційні розслідування все-таки будуть в Україні розпочаті, адже там замішані українські компанії великих людей, «то наш фінмоніторинг й інші контролюючі органи, той же Нацбанк мали бачити ці транзакції».  

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ), видання BuzzFeed News і 400 журналістів-розслідувачів з усього світу отримали доступ до масиву документів FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network – Мережа з боротьби з фінансовими злочинами), державної агенції у структурі Мінфіна США, яка відслідковує підозрілі фінансові операції. Витік цих даних, які включають повідомлення банків до FinCEN про підозрілі транзакції на 2 трильйони доларів, показав, що деякі найбільші банки у світі вели бізнес із клієнтами, яких вони підозрювали у корупції, і дозволяли злочинцям переміщати «брудні» гроші по всьому світу, уникаючи санкцій.

В отриманих журналістами звітах FinCEN є дані про перекази з рахунків, бенефіціарами яких вважають експрезидентів України Віктора Януковича та Петра Порошенка, олігархів Дмитра Фірташа і Ігоря Коломойського, «младоолігарха» Сергія Курченка, лідерку партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко та інших. 

Нагадаємо:

  • ПриватБанк заявив, що його колишні власники відмили у США 760 млн дол. Перевіривши додаткові банківські документи, банк подав 21 липня 2020 року до суду у штаті Делавер змінений позов проти Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. У ньому стверджується, що обидва відмили 660 млн дол. через групу американських компаній Optima і ще 100 млн дол. через інші американські компанії.
  • 6 серпня 2020 року Мінюст США обвинуватив українського олігарха Ігора Коломойського в розкраданні мільярдів доларів у ПриватБанку, яким він колись володів, а потім використанні величезного масиву компаній для відмивання цих грошей у США та в усьому світі.
  • Мін’юст США вимагає конфіскувати у Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі і офісний парк в Далласі, які придбали за гроші, незаконно привласнені у ПриватБанку.