«Плівки Халімона»: Венедіктова блокувала розслідування щодо ще одного «слуги народу» – «Схеми»

Корупція
Павло Халімон, заступник керівника фракції «Слуга народу» у Верховній Раді

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у липні 2020-го року відмовилась на прохання детективів НАБУ відкрити кримінальне провадження щодо народного депутата від «Слуги народу» Павла Халімона через ймовірне вимагання ним неправомірної вигоди, попри аудіозаписи, які можуть про це свідчити.

Журналісти програми «Схеми» отримали ці записи, співставили з подіями того часу, та публікують їх у розслідуванні «Берегиня недоторканних?».

В день публікації в Офісі генпрокурора повідомили журналістам, що у липні не вбачали підстави для відкриття провадження, але днями за результатами «особистого прийому одного з народних депутатів» порушили справу. Юристи вважають, що тепер це не має сенсу, адже через зволікання з відкриттям справи шанси задокументувати ймовірні докази я вже втрачено. Сам депутат Павло Халімон заперечує, що порушував закон.

21 липня експарламентар та аграрний бізнесмен Олег Дмитренко звернувся до НАБУ із заявою щодо можливого вчинення злочину народним депутатом від «Слуги народу» Павлом Халімоном. Він повідомив, що здійснював на диктофон аудіозапис зустрічей та телефонних розмов із депутатом та його довіреною особою – іншим підприємцем Сергієм Селютіним, які свідчать про те, що ці двоє осіб пропонували йому вирішення проблем з правоохоронцями та сприятливі умови для ведення аграрного бізнесу у Чернігівській області – в обмін на грошову винагороду у 40 мільйонів гривень.

«Схеми» отримали від заявника ці плівки у своє розпорядження. Зустрічі та телефонні дзвінки відбувались протягом липня. Під час розмов використовувалась, ймовірно, завуальована термінологія – «титульний лист», «ксерокопія», «пакет документів», «10 відсотків від документів». Павло Халімон у коментарі журналістам підтвердив факт цих зустрічей та дзвінків, але заперечив, що вимагав хабар, стверджуючи, що грошову винагороду йому пропонував сам заявник.

Детективи НАБУ вивчили записи, надані заявником Дмитренком і 22 липня звернулись до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з проханням розпочати кримінальне провадження, в рамках якого збирались зафіксувати ймовірний злочин депутата у офіційний процесуальний спосіб.

Утім, наступного дня детективи отримали відмову. У відповіді за підписом Венедіктової йшлося про те, що «на теперішній час відсутні визначені КПК України підстави для внесення відповідних відомостей до ЄРДР».

Як розповів журналістам Дмитренко, з того часу заступник голови фракції Халімон та посередник Селютін перестали виходити із ним на зв’язок.

Журналісти «Схем» проаналізували записи, опитали учасників цих зустрічей та проаналізували події, які при цьому відбувались.

Одна із зустрічей, на якій, зі слів Дмитренка, були присутні Павло Халімон та його однопартієць Андрій Мотовиловець, відбулась 15 липня в Офісі президента. Судячи із записів, тоді мова про гроші не йшла, водночас, чоловік з голосом, схожим на голос Халімона говорив: «…щоб нам з вами не псувати стосунки, оскільки ми живемо з вами в одному регіоні, і наші діти ходять разом в школу і таке».

Фото: Наша Рада

Пізніше у коментарі журналістам і Халімон, і Мотовиловець підтвердили, що така зустріч була. Під час якої, за словами нардепів, вони, навпаки, обговорювали доведення до банкрутства держпідприємства «Івківці» на Чернігівщині, з яким за контрактами веде бізнес ексдепутат Олег Дмитренко: фірма його родини – сільськогосподарське товариство «Батьківщина» – платить за гектари землі і за це збирає врожай зернових культур.

Після зустрічі в ОП Дмитренко продовжив записи свого спілкування з народним депутатом – під час якого, за словами аграрного бізнесмена, він намагався «підігравати» співрозмовникам, щоб отримати якомога більше задокументованих підтверджень їхніх намірів.

Інша зустріч, зі слів заявника, відбулась 19 липня у ресторані «Петровський бровар» на Обухівський трасі, де звучали розмови про розподіл врожаю «50 на 50», а також «30+10».

  • У НАБУ опублікували нові плівки розмов з народним депутатом Олександром Юрченком та його посередником в питанні отримання хабара за законопроект про відходи. Один з детективів бюро вийшов на посередника нардепа – автора законопроекту як співробітник промислової компанії, який був зацікавлений у створенні правових підстав для переробки твердих побутових відходів.
  • Влітку 2020 року детективи отримали інформацію, що група нардепів отримують хабарі за свою законодавчу роботу у парламенті. НАБУ розпочало розслідування і операцію «під прикриттям».
  • Президент України Володимир Зеленський просить Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Офіс Генерального прокурора працювати продуктивніше і конкретніше.