Понад 10 тисяч чиновників не понесуть кримінальну відповідальність за неподання декларації – НАЗК

Корупція
Фото: unian

Понад 10 тисяч посадових осіб, які навмисне не подали декларації, не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, оскільки своїм рішенням від 27.10.2020 року Конституційний Суд України скасував відповідну статтю Кримінального кодексу.

Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Серед суб’єктів декларування, які не подали декларації, є і колишні народні депутати. Серед них: Андрій Лозовий, Андрій Шинькович і Іван Винник.

«Понад 10 тисяч посадовців, які навмисне не подали декларації, не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, оскільки своїм рішенням від 27.10.2020 року Конституційний суд України скасував відповідну статтю Кримінального кодексу», – йдеться в повідомленні.

У НАЗК зазначили, що закон про кримінальну відповідальність, що встановлює кримінальну протиправність діяння, не має зворотної дії в часі. Якщо норма закону не діяла на момент вчинення злочину, особа не може бути притягнута до відповідальності.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 31 грудня відновило роботу Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Реєстру декларацій) після модернізації.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • Рішення також визнає неконституційними положення закону «Про запобігання корупції», зокрема положення про відкритий доступ до декларацій, положення щодо контролю та перевірки декларацій та положення про відповідальність за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.
  • 15 грудня 2020 року Верховна Рада повернула Національному агентству з питань запобігання корупції повноваження з перевірки декларацій, які були заблоковані Конституційним судом. Однак у НАЗК є три суттєві зауваження до ухвалених парламентом законів. 24 грудня президент Володимир Зеленський їх підписав.