Pandora Papers: НАЗК при перевірці декларацій Зеленського і Баканова врахує інформацію про офшори

Корупція

Нацагентство з попередження корупції (НАЗК) при перевірці декларацій президента України Володимира Зеленського і глави Служби безпеки України (СБУ) Івана Баканова врахує інформацію про офшорний скандал, що виник після публікації документів Pandora Papers.

Перевірка декларацій Зеленського і Баканова відбувається не через опубліковану журналістами інформацію, а відповідно до порядку черговості, повідомив Радіо НВ керівник НАЗК Олександр Новіков.

«Проводимо повну перевірку декларації президента. Під час перевірки використовуємо зокрема дані ЗМІ, співпрацюємо з журналістами. Тому ця інформація також буде врахована. Перший помічник президента на громадських засадах Сергій Шефір не є особою, яка подає декларацію, а отже ми не можемо перевірити декларацію. А декларацію глави СБУ ми перевіряємо. Перша декларація, яка перевіряється в країні, – це декларація президента. Перевірка була розпочата ще в квітні і її результати будуть опубліковані до 18 жовтня», – повідомив Новіков.

«Є порушенням невідображення самих компаній, якщо ці компанії належать суб’єктам. Хочу сказати, що в законі про запобігання корупції є частина 3 статті 46. Вона каже, що відображаються лише об’єкти, зареєстровані на офшорні компанії, якщо це майно, яке не використовується у господарській діяльності», – зазначив він.

За його словами, кошти не підлягають відображенню в декларації, якщо вони належать не фізичній особі, а юридичній, якими є компанії.

«Самі по собі ці факти, які мали місце в 2012 році, не можуть бути підставою для відповідальності. Вони можуть бути підставою, якщо продовжили існувати на 31 грудня 2020 року і не були відображені в декларації. Існували вони або не існували – це предмет повної перевірки. Дії 2012 року в принципі не можуть бути кваліфіковані як порушення в рамках компетенції НАЗК», – сказав він.

Документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників, йдеться у новому фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор 95».

Нагадаємо:

  • 9 травня 2016 року міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив розширену інтерактивну базу даних з інформацією про майже 320 тисячах офшорних компаній, що міститься в «Панамських документах», які «витекли» з юридичної компанії Mossack Fonseca. У базі, опублікованій на сайті Offshore Leaks Database значаться 643 громадянина України, у яких є офшори, а також 469 офшорних компаній, зареєстрованих українцями.
  • 5 листопада 2017 року ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.
  • Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з РФ та офшори королеви Єлизавети II.
  • За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.