Зеленський заявив, що «використовував офшори, але не займався відмиванням грошей»

Корупція
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Вперше коментуючи розслідування «Слідства.Інфо» «Офшор 95» у межах Pandora Papers про офшори, президент Володимир Зеленський заявив, що не побачив у ньому «жодної нової деталі». Він «використовував офшори, але не займався відмиванням грошей».

Про це Зеленський сказав у інтерв’ю телеканалу ICTV.

«Чесно кажучи, сюжет не дуже. Я кажу вам як професіонал. Чому? Тому що, по-перше, нічого нового. Це було для мене як дежавю. У 2019-му те саме кіно я бачив на каналах олігарха Порошенка, який показував, тому що розумів, що проти мене нічого немає, «бруду» ніякого немає. І навіть якщо ви подивитеся дебати, на мою думку, навіть там він це кричав зі сцени: «Гроші Квартал отримував від ПриватБанку, від Коломойського. Все це стара історія, я все це чув, все це бачив, всі ці деталі», — сказав президент.

Зеленський не став заперечувати, що в 2012 році використовував офшорні компанії.

«За часів пана Януковича тоді всі структуризували свій бізнес, особливо бізнес, пов’язаний зі ЗМІ. Всі канали мали компанії за кордоном, абсолютно всі. Тому що це була можливість, щоб на тебе політика не впливала. У «Кварталу 95» була сатира, всі тиснули, всі хотіли впливати. Податкова ходила до нас якщо не щодня, то щотижня, і для таких речей було називалося «структурування бізнесу» студії «Квартал 95», – пояснив він.

Разом з тим, президент підкреслив, що ані він, ані жоден член «Кварталу 95» не займалися відмиванням грошей.

«Відмиванням в 2012 році ніяких грошей, і з 2012, і з 2001, і з 2019 не займався ні я, ні жоден член студії «Квартал 95». Ми займалися виключно творчістю», – сказав Зеленський.

Нацагентство з попередження корупції (НАЗК) при перевірці декларацій президента України Володимира Зеленського і глави Служби безпеки України (СБУ) Івана Баканова врахує інформацію про офшорний скандал, що виник після публікації документів Pandora Papers.

Документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників, йдеться у новому фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор 95».

Нагадаємо:

  • 9 травня 2016 року міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив розширену інтерактивну базу даних з інформацією про майже 320 тисячах офшорних компаній, що міститься в «Панамських документах», які «витекли» з юридичної компанії Mossack Fonseca. У базі, опублікованій на сайті Offshore Leaks Database значаться 643 громадянина України, у яких є офшори, а також 469 офшорних компаній, зареєстрованих українцями.
  • 5 листопада 2017 року ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.
  • Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з РФ та офшори королеви Єлизавети II.
  • За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.