Нардеп від «Слуги народу» Клочко оновив автопарк на 2 млн грн, але отримує держкомпенсацію за житло – Bihus.Info

Корупція
Андрій Клочко Фото: Bihus.Info

Народний депутат Андрій Клочко від «Слуги народу», якого підозрюють у незаконному збагаченні, щомісяця отримує 20 тисяч грн компенсації за оренду житла. За січень-березень 2020 року держава компенсувала «слузі» 58 850 грн. Після перерви виплати поновились у вересні того ж року, і до кінця року депутат отримав ще 99 тисяч компенсації. 2021 року перерви у виплатах не було, він отримав 236 тисяч грн.

Про це йдеться у новому розслідуванні Bihus.Info.

«Андрій Клочко щомісяця отримує від держави компенсацію за оренду житла у Києві – по 20 тисяч гривень. Перша допомога прийшла Клочку у грудні 2019-го», – йдеться у матеріалі.

При цьому виплату, передбачену для депутатів з інших міст, які не мають свого житла в Києві, отримує парламентар, який народився, виріс і живе у столиці.

Квартира, за яку народний депутат отримує компенсацію, знаходиться у будинку на вулиці Автозаводській (Оболонський район) на виїзді з міста. На сайті оренди нерухомості за житло площею 100 кв. м просять 18,9 тисяч гривень щомісяця плюс комунальні.

Журналісти запитали в депутата, чи не пропонують йому допомогти вирішити «квартирне питання» сестра та мама, на яких оформлена велика кількість елітної нерухомості. На що той відповів: «Ні, не пропонують (допомогу) – вони живуть своїм життям».

Фінансовий стан матері та сестри депутата почав поліпшуватися саме з депутатством Клочка. Звичайна київська пенсіонерка купила за містом нерухомості на 14,5 млн гривень. Крім того, вона купила автомобіль Tesla Model X вартістю близько 1,2 млрд грн.

Депутат стверджував, що все – завдяки успішному бізнесу сестри та її чоловіка, які нібито дарують мамі елітну нерухомість. Але жодних документальних підтверджень цьому журналісти не знайшли, а за перевірку Клочка взялися НАБУ та НАЗК.

Однак це не завадило йому купити в грудні 2021 новий Volvo XC90 2017 року випуску вартістю 899,9 тисячі грн. А дружина депутата нещодавно пересіла на Lexus RX450 2018 року. Ціни на такий автомобіль на вторинному ринку стартують від $48 тисяч (1,3 млн грн.).

  • 70-річна матір народного депутата від “Слуги народу” Андрія Клочка – Наталія – протягом останніх двох років стала власницею одразу двох квартир у Києві, будинку, земельних ділянок і авто. Ринкова вартість цього майна зараз приблизно 14,5 млн грн, а старт вартісних покупок співпав з потраплянням Клочка до Верховної Ради.