Для переходу кримськотатарської мови на латиницю необхідне рішення Кабміну – Чубаров

Глава Меджлиса крымскотатарского народа Рефат Чубаров

Для повномасштабного переходу з кримськотатарської кириличної писемності на латиницю необхідне рішення Кабінету міністрів України.

Про це заявив голова Меджлісу кримських татар, народний депутат Рефат Чубаров у коментарі виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

Він нагадав, що процесу переходу кримскотатарського алфавіту з кирилиці на латиницю, який почався в Криму після відповідного рішення Верховної Ради Автономної республіки Крим в середині 1990-х років, завадила анексія півострова Росією.

«Все одно треба поставити крапку з точки зору формально-державного схвалення. І потрібно ухвалити постанову Кабінету Міністрів», – сказав Чубаров.

При цьому він зазначив, що серед чиновників немає єдиної думки щодо механізмів переходу на латиницю писемності кримських татар.

«У Кабміні є чиновники, які говорять: «А чи маємо ми право затвердити алфавіт? Ви затвердіть – і все! », – наголосив голова Меджлісу.

Він назвав такий підхід «лукавством», оскільки переклад підручників з одного алфавіту на інший неможливий без рішення уряду. Він також зазначив, що не пов’язує зупинку роботи по переводу кримськотатарської писемності на латиницю в Україні з особою міністра науки і освіти.

У 2015-2016 роках в Міністерстві науки і освіти України працювала група з підготовки переводу кримськотатарської писемності на латиницю. За інформацією колишнього радника міністра науки Ельхана Нурієва, який очолював цю групу, її робота була припинена з призначенням на пост міністра Лілії Гриневич.

Раніше Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв виступив за перехід кримськотатарської мови на латиницю.

До 1928 року кримські татари використовували арабський алфавіт, з 1928 року по 1939 рік – латинський, а з 1939 року – кирилицю.