РФ використовує окупований Донбас як полігон для нових типів озброєння – Фриз

Фото: AP

Росія створює на окупованих територіях Донбасу військові структури, повністю сумісні зі Збройними силами РФ, які при необхідності можуть оперативно перейти в підпорядкування російського військового командування. При цьому окупований Крим розглядається Кремлем, як повністю інтегрована в РФ територія.

Про це заявила голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат фракції «БПП» Ірина Фриз в доповіді «Мілітаризація окупованих територій: фактор дестабілізації євроатлантичного регіону і механізм геополітичного впливу», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу БПП.

«На сьогоднішній день окупована територія Криму, з військової точки зору, повністю інтегрована в систему управління Південного військового округу (РФ – ред.). Все вчення, що проводяться на території півострова, лежать в площині тренувальних заходів, які відпрацьовуються іншими підрозділами округу. Можна стверджувати, що підхід до Криму кардинально відрізняється від підходів щодо застосування збройних формувань на інших окупованих територіях. Це свідчить про те, що Кремль розглядає Крим повністю підконтрольною територією з відсутністю ризиків у сфері безпеки та соціальній сферах», – сказала Фриз.

У той же час, зазначила вона, на Донбасі Росія діє інакше. «Окупована територія Донбасу розглядається російським військово-політичним керівництвом як полігон для практичного відпрацювання ведення бойових дій і тестування нових типів озброєння», – зазначила нардеп.

За словами Фриз, серед найбільш пріоритетних завдань, які виконуються безпосередньо російськими військовослужбовцями на Донбасі, відзначені: нові методи застосування ракетно-артилерійських систем; застосування систем електронної боротьби і радіорозвідки, в тому числі, новітніх зразків; застосування безпілотних літальних апаратів і організація координації їх роботи з артилерійськими підрозділами.