Четвертий рік за гратами: сьогодні день народження Олега Сенцова

13 липня у політв’язня, незаконно засудженого в РФ за “тероризм” українського кінорежисера Олега Сенцова день народження.

Міністерство закордонних справ закликало приєднатися до акції на підтримку в’язня путінського режиму, яка відбудеться біля будівлі МЗС на Михайлівській площі в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

“Щоб підтримати його моральний дух, МЗС запрошує вас прийти і зробити фото зі встановленою інсталяцією на честь Олега. Опублікувавши фото в соцмережах, використовуючи хештег #FreeSentsov, ми всі разом ще раз нагадаємо, що пам’ятаємо і боремося за його звільнення”, – закликали в міністерстві.

Президент Петро Порошенко повідомив, що через українських дипломатів передав політв’язню книгу мемуарів академіка Андрія Сахарова.

“Дорогий Олег, Україна разом з усім світом продовжить боротися за Вашу свободу”, – підкреслив глава держави.

Сенцова в Криму чекають дочка, син і мама, написала в Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, закликавши російські ЗМІ замість інтерв’ю з матерями окупантів опублікувати інтерв’ю з матір’ю Олега.

“Звертаюся до Новой газете, яка в ці дні щодня друкує звернення матері військового злочинця Агєєва. Надрукуйте звернення мами режисера Сенцова – з проханням звільнити її сина. Він не воював проти інших країн і нікого не вбивав, він був на своїй, кримській землі. Його “вина” тільки в тому, що він – українець “, – заявила вона.

У 2014 році Сенцов був затриманий в Криму і переправлений в СІЗО Москви: ФСБ звинуватила його в “підготовці терактів”. У 2015-му суд РФ засудив його до 20 років суворого режиму. Спільником Сенцова російські слідчі зробили проукраїнського активіста Олександра Кольченко – йому дали 10 років колонії суворого режиму. У жовтні 2016 року РФ відмовила Україні у видачі Сенцова, а слідом за ним – і Кольченко.

В кінці березня 2017 американський філія міжнародної правозахисної організації письменників PEN International присудив Сенцової щорічну премію Барбари Голдсміт, яка вручається “в’язням сумління”.