Якщо Siemens справді ошукали, то його турбіни не потраплять на ТЕС, інакше це спектакль – Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар Фото: Центр

Заяви німецького концерну Siemens про незнання, що його турбіни, виготовлені для ТЕС в Тамані, Росія направить до окупованого Криму, насправді добре розіграний спектакль, аби ухилитись від відповідальності за порушення санкцій Євросоюзу, які забороняють європейським кампаніям поставку на півострів енергетичних технологій. Фактично відпрацьовується технологія  обходу санкцій.

Про це президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт Михайло Гончар заявив в програмі Питання національної безпеки (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська). 

«Грандіозний спектакль, де з одного боку – компанія Siemens, з іншого боку – російська сторона, в особі кількох суб’єктів, які, так би мовити, зараз показують певне шоу, для того, щоб кожен залишився при своїх інтересах. Siemens доводить, що, мовляв, він не причетний до цього, це зроблено поза його волею, якщо навіть турбіни його; а російська сторона говорить, що все – контракт виконано. Хоча турбіни Siemens, але мовляв, це російські турбіни, зроблені на території Росії», – сказав Гончар.

Експерт називає такі заяви смішними, бо турбіни Siemens – це високотехнологічні вироби, технології виробництва яких РФ не має і самостійно зробити, чи переробити їх просто не може. За словами експерта, на даному етапі фактично йде завершальний етап відпрацювання технології обходу західних санкцій проти Росії, введених за окупацію Криму. 

«Індикатором тут буде те, що відбуватиметься далі з тими двома турбінами, які ще не доставлені на точку збирання під Сімферополь. Тому тут зараз якраз такий рубікон. Якщо їх доставлять в Сімферополь на ТЕС, це означатиме, що ми бачимо спектакль, і що оборудка іде згідно плану. А якщо відбудеться їх повернення (уявімо собі таку фантастичну ситуацію), тоді це означатиме, що все не так просто», – каже Гончар.

Він нагадав, що з 2007 року Siemens співпрацює з російською компанією «Силові машини», з якою в 2011 році було створене спільне підприємство «Сіменс Технології Газових Турбін» в промзоні Горєлово під Санкт-Петербургом, в якому 65% акцій належить Siemens, 35% – «Силовим машинам».

«І це спрацювало ось на цю схему, в подальшому. Тому що логіка російської сторони на офіційному рівні дуже проста і примітивна: що це все виготовлено в Росії і це російський суб’єкт. Звичайно, що спільне підприємство під Санкт-Петербургом – це суб’єкт господарювання Російської Федерації, але все-таки, 65% належить Siemens. Російська ЗАТ «Інтеравтоматика», яка має забезпечити монтаж цих турбін, на 45,7% належить Siemens. Тому Siemens, так чи інакше, по вуха у цій історії», – сказав експерт.

На його думку, навіть направлення Siemens позову до Арбітражного суду Москви проти російських контрагентів за порушення умов контракту може бути частиною спектаклю, який грає німецька компанія. Адже, розглянувши позов, суд може не знайти ніяких серйозних порушень, чи змусити російську сторону сплатити якісь штрафні санкції за порушення певних процедур. 

Турбіни компанії Siemens в Феодосійському торгівельному морському порту, зняті Reuters 9 липня 2017 року.

Нагадаємо, 5 липня агентство Reuters повідомило, що газові турбіни виробництва німецького концерну Siemens доставлені в окупований Крим для ТЕС, що будуються Росією на півострові, незважаючи на санкції ЄС, які забороняють європейським компаніям поставку до Криму енергетичних технологій.

6 липня у Siemens заявили, що не укладали контракту з російською держкомпанією «Технопромекспорт» на поставку газових турбін в окупований Крим.

У російському дежконцерні «Ростех» повідомили, що його дочірня структура – компанія «Технопромекспорт» закупила чотири комплекти газотурбінних установок Siemens для ТЕС, що будуються в анексованому Криму, на вторинному ринку і провела їх модернізацію силами російських підприємств.

7 липня Siemens заявив, що не буде обслуговувати газові турбіни свого виробництва, незаконно ввезені Росією в окупований Крим і проводить з цього приводу розслідування.

8 липня Reuters повідомив, одна з компаній, задіяних в установці і пусконалагодженні турбін на ТЕС в окупованому Криму – російське ЗАТ «Інтеравтоматика», в якому німецький концерн Siemens володіє 45,7% акцій.

Ще дві турбіни і два генератора Siemens доставлені в окуповану Феодосію морем з порту Кавказ. Цілком ймовірно, вони призначені для споруджуваної Сімферопольської ТЕС. Такий же комплект обладнання для Севастопольської ТЕС був помічений в севастопольському порту в Камишовій бухті.

Siemens подав до Арбітражного суду Москви позов проти компанії «Технопромекспорт» (структура «Ростех») і петербурзького спільного підприємства «Сіменс технології газових турбін» з вимогою «запобігти подальшим поставкам до Криму і повернення раніше поставленого устаткування в початкове місце призначення – Тамань».