ГПУ розслідує розтрату 100 мільйонів при будівництві «Стіни» з РФ

Генпрокуратурою розслідується факт розтрати та привласнення бюджетних коштів на суму понад 100 млн грн під час виконання робіт з інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону (проект “Стіна”).

Про це інформує прес-служба ГПУ, передає Центр журналістських розслідувань.

“Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України спільно зі Службою безпеки України виявлено злочинну схему розтрати з подальшим присвоєнням бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час проведення закупівель товарів, робіт і послуг в інтересах Державної прикордонної служби України”, – йдеться в повідомленні.

Протягом 2016-2017 років внаслідок вищевказаної протиправної діяльності посадових осіб ДПС України та суб’єктів господарської діяльності приватного сектора економіки, під час виконання робіт з інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до районів проведення АТО і АР Крим (проект “Стіна”), шляхом придбання на користь державного органу товарів, робіт і послуг, здійснена розтрата і привласнення бюджетних коштів в сумі понад 100 млн грн.

Реалізація проекту “Стіна” стартувала восени 2014 року. “Стіна” є оборонна споруда на кордоні з Російською Федерацією. Завершити проект, який обійдеться Україні в 8 млрд гривень, планують в 2018 році.

14 травня 2016 року заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука повідомив, що в Луганській області почалися роботи з інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону – реалізації проекту “Стіна”.

Він уточнив, що під проектом “Стіна” мається на увазі не стіни в буквальному розумінні. На деяких ділянках буде просто огороджувальна сітка. На певних ділянках, які особливо небезпечні, будуть побудовані протитанкові рови з метою недопущення танкових атак.

Народний депутат від “Самопомочі” Олена Сотник в липні 2016 року побувала в Харківській області на кордоні з Росією, де ведеться будівництво стратегічного фортифікаційної споруди в рамках проекту “Стіна”, і опублікувала в своєму Facebook фотографії цього об’єкта.

“Яма вартістю чотири мільярди гривень. Рів (протяжністю кілька десятків кілометрів) на українсько-російському кордоні з зелененький сіточкою (див.фото) і є та сама” Стіна “, яка нас повинна захистити від ворожих вторгнень з боку РФ”, – написала вона .