Фігуранта «справи диверсантів» Захтея позбавили громадянства РФ – ЗМІ

Крим

В окупованому Криму одного з фігурантів «справи диверсантів» Андрія Захтея позбавили російського громадянства.

Про це повідомляє видання QirimInfo з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, це пов’язано з новим звинуваченням, висунутим проти Захтея. Зокрема, йому планують пред’явити звинувачення в зберіганні зброї і підробці документів (російського паспорта).

На початку березня 2017 року адвокат Олександр Попков повідомив, що Захтей направив до «управління ФМС Росії по Криму» заяву з відмовою від російського громадянства, яке він отримав в 2014 році після анексії Криму Росією.

У Захтея також є громадянство України.

Видання зазначає, що закон «Про громадянство Російської Федерації» не дозволяє обвинуваченим у кримінальних справах відмовлятися від громадянства.

Нагадаємо, 11 липня стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій захтів визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за згодою Олександра Попкова, Олексія Ладіна і Ильнур Шарапова. Адвокати підтвердили цю інформацію.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материковою Україною нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ було продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

12 серпня 2016 року стало відомо про третього затриманого ФСБ «диверсанта» – Редвана Сулейманова. Кримська правозахисна група дізналася ім’я четвертого фігуранта, затриманого в серпні у справі «українських диверсантів» – це харків’янин Володимир Прісіч.

2 червня 2017 року «Київський районний суд» Сімферополя за клопотанням слідчого продовжив до 7 серпня 2017 року термін утримання під вартою фігурантів «справи диверсантів» Євгена Панова і Андрія Захтея.