У закритий порт Феодосії доставлена нова партія трансформаторів компанії «Електрозавод»

Крим

23 липня 2017 у закритий Україною порт Феодосії доставлена ​​нова партія трансформаторів для електростанцій, що незаконно будуються в окупованих Севастополі та Сімферополі. Виробник трансформаторів – московське ВАТ “Холдингова компанія “Електрозавод”, у якої є “дочка” в Запоріжжі,  заснована разом з “Запоріжтрансформатор” із групи “Енергетичний стандарт” Костянтина Григоришина.

Трансформатори доставлені в порт Феодосія 23 липня 2017 р як і попередня партія 29 травня, баржі-буксирним складом – буксир “SQUAL” і баржа-понтон “DAMEN RIVERSATAR”, йдеться в блозі розслідувальниці Катерини Яресько на порталі Іnformnapalm, передає Центр журналістських розслідувань.

Трансформатори були відправлені з порту Темрюк після навантаження 20 липня 2017 на приватному терміналі компанії ТОВ “КГС-МОЛ” причал 7В.

Замовником трансформаторів для споруджуваних кримських електростанцій є ТОВ “Зовнішньоекономічне об’єднання “Техпромекспорт”, за договором вони поставляються Севастопольській ТЕС, в кількості 7 штук і вартістю 525 964 000 рублів.

Постачальником транформаторов, доставлених в порушення санкцій в закритий український порт, є ВАТ “Холдингова компанія “Електрозавод”. Розслідування встановило, що дане підприємство також є виробником транформаторов. При цьому, “на сайті Електрозаводу ховається виконання замовлень для кримських електростанцій, що незаконно будуються, є лише згадка про постачання шунтуючих реакторів для енергомоста в Крим”.

За матеріалами сайту компанії, до складу холдингової ХК «ЕЛЕКТРОЗАВОД» входить науково-дослідний, проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування ПАТ «ВІТ» (м.Запоріжжя). За даними Smida, російському ВАТ в українському  ПАТ належить 81,27% акцій. Частка в 15,9% належить ПрАТ “Запоріжтрансформатор”, яке входить до групи “Енергетичний стандарт” Костянтина Григоришина.