НАБУ і САП затримали екс-прокурора Суса

Корупція

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) спільно з представниками Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали в міжнародному аеропорту “Бориспіль” екс-співробітника Генпрокуратури Дмитра Суса.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на прес-службу НАБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

“На даний момент затриманий знаходиться з ізоляторі тимчасового утримання. Зараз вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру і обрання запобіжного заходу”, – уточнили в НАБУ.

Детективи НАБУ затримали Суса після обіду вівторка, 25 липня, під час спроби покинути Україну.

У прес-службі не змогли дати відповідь на питання, чи пов’язано затримання з намірами Суса виїхати з країни. Однак повідомили, що “затримання відбулося в порядку ст 208. КПК”. Як відомо, ст. 208 застосовується в разі ризику ухилення особи від належної процесуальної поведінки.

Раніше в НАБУ повідомили, що затриманого екс-прокурора підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 і 4 ч. Ст. 191 ( “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) і ст. 366-1 ( “Декларування недостовірної інформації”) Кримінального кодексу України.

За повідомленнями ЗМІ, Сус забув вказати в анкеті чесноти авто преміум класу Audi Q7 вартістю понад 900 тисяч грн, що, як з’ясували журналісти, належало його 85-річної бабусі.

У квітні генпрокурор Юрій Луценко звільнив з органів прокуратури старшого слідчого з особливо важливих справ Головного слідчого управління Генпрокуратури Дмитра Суса.

Причиною звільнення стало “систематичне грубе порушення вимог законів України” Про запобігання корупції “,” Про прокуратуру “, правил прокурорської етики, вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його чесності та непідкупності органів прокуратури”.

У листопаді 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко залучив до дисциплінарної відповідальності за брехню в декларації і анкеті доброчесності заступника начальника департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитра Суса.

Департамент Генпрокуратури, в якому працював Дмитро Сус, пов’язують з народними депутатами від “Блоку Петра Порошенко” Ігорем Кононенко та Олександром Грановським, яким приписують вплив на цей підрозділ ГПУ.