НАБУ затримала підозрюваного у розкраданні коштів Енергоатому

Корупція

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 2 серпня затримали родича екс-директора Южно-Української АЕС, який підозрюється в розкраданні 27 млн. грн держпідприємства НАЕК «Енергоатом».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу НАБУ.

«За версією слідства, затриманий, використовуючи родинні зв’язки з колишнім генеральним директором «Южно-Української АЕС» (входить до складу ДП «НАЕК «Енергоатом»), упродовж 2012-2014 років сприяв перемозі двох комерційних структур у торгах із закупівлі електрощитового обладнання, які проводила атомна електростанція. Обладнання поставлене за завищеними цінами, внаслідок чого інтересам держави завдано збитків в розмірі 27 млн. грн.», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві вчинення підозрюваним злочину кваліфіковано за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Розслідування цієї корупційної схеми детективи НАБУ здійснюють із квітня 2016 року, після того як відповідне кримінальне провадження було передано зі слідчого управління УМВС України в Миколаївській області.

В НАБУ також повідомили, що крім затриманого 2 серпня, в цьому провадженні 13 особам уже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 та ч.2 ст.205 КК України. При цьому 4 особи підписали угоди про визнання винуватості, 5 підозрюваних оголошені у національний та міжнародний розшук.

На підставі обвинувальних вироків засудженими повернуто до державного бюджету понад 1,5 млн. грн. Для повного відшкодування завданих державі збитків, за клопотаннями детективів НАБУ накладено арешт на майно підозрюваних на суму понад 100 млн. грн.

Як повідомляє видання Українська правда з посиланням на джерела в правоохоронних органах, затриманим підозрюваним у розкраданні коштів Енергоатому є син колишнього гендиректора НАЕК «Енергоатом» і Южно-Української АЕС Віссаріона Кіма – 37-річний Артем Кім.