Без деокупації Криму майбутнього у кримських татар там не буде – Джемілєв

Крим

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що головне завдання для забезпечення прав кримських татар – деокупація Криму.

«Якщо не буде звільнення Криму, майбутнього ні у кримських татар, ні у ватників, які голосували за Путіна, не буде», – зазначив Джемілєв у коментарі Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

Він також вказав на важливі кроки, які здійснює Україна.

«Ухвалення закону про кримськотатарський народ, де кримські татари позначені як корінний народ зі всіма правами, що з цього слідують. Друге – зміни до Конституції щодо статусу Криму. Зараз у робочій комісії суперечки, там хочуть уникнути терміна «республіка», говорять «кримськотатарська автономія», бо республіка у складі унітарної держави веде до розпаду України. Я кажу, що держави розпадаються не тому, що якийсь регіон названий республікою, адже Радянський Союз розпався не від того, що там були республіки, а зовсім з іншої причини», – сказав Джемілєв.

9 серпня відзначають Міжнародний день корінних народів світу відзначають. Він був затверджений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 1994 року. З нагоди цієї дати в Києві відбувся «Кримський вечір».