У Генштабі ЗСУ запевняють, що немає причин хвилюватися через проект Путіна по ППО в Білорусі

Влада

Представник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов закликає не хвилюватися через внесення президентом Росії Володимиром Путіним в Державну Думу проекту федерального закону, який дозволить РФ використовувати ППО на кордонах Білорусі з ЄС і Україною.

“Хочу відразу заспокоїти наших глядачів. Питання стосується чисто технічної напрацювання цього документа”, – сказав Селезньов в ефірі Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань.

Він пояснив, що, починаючи з 2009 року, Союзної держави Білорусі і Російської Федерації здійснює загальний контроль за повітряним простором над територією двох держав. Що стосується контролю за повітряним простором над територією Білорусі, то цим займаються відповідні підрозділи ППО Збройних сил Республіки Білорусь.
“Щоб адаптувати документ, зафіксований в 2009 році, президент Росії подав протокольне доручення, щоб привести його у відповідність до сучасних реалій”, – зазначив представник Генштабу.

“Що стосується позиції ВСУ, то Повітряні сили ЗСУ виконують завдання виключно в повітряному просторі нашої країни. Тому немає причин кому-небудь хвилюватися, що ми можемо мати клопоти, пов’язані з цим документом”, – заявив він.

Селезньов також повідомив, що в минулому році Збройні Сили України провели ряд стратегічних командно-штабних навчань, в ході яких відпрацьовувалися різні варіанти застосування ЗСУ в рамках реагування на будь-які випадки і факти агресії з боку можливого противника.

“Навчання показали рівень готовності ЗСУ для відбиття агресії на будь-якому з напрямів”, – запевнив він.

Представник Генштабу додав, що в цьому році планується проведення відповідних навчань у вересні.

11 серпня сайт Держдуми повідомив, що президент РФ Володимир Путін вніс до Державної Думи проект федерального закону, який дозволить РФ використовувати ППО на кордонах Білорусі з ЄС і Україною.

Згідно з повідомленням, Путін просить Держдуму ратифікувати протокол “про внесення змін і доповнень до Угоди між Україною та Російською Федерацією і Республікою Білорусь про спільну охорону зовнішнього кордону Союзної держави в повітряному просторі і створенні Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони Російської Федерації і Республіки Білорусь від 3 лютого 2009 р “.

Протокол був підписаний 2 листопада 2016 в Мінську.