ФСБ планувала звинуватити Україну в підготовці терактів в РФ, використовуючи колишніх бійців АТО – Грицак

Влада

Російська ФСБ планувала спецоперацію з використанням «втемну» колишніх бійців АТО, щоб звинуватити Україну в підготовці терактів на території РФ і тим самим спровокувати ескалацію ситуації на Донбасі.

Про це в четвер, 17 серпня, заявив на брифінгу в Києві глава Служби безпеки України Василь Грицак, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Головна новинка від російських спецслужб – це використання «втемну» учасників АТО для прикриття своїх операцій. Ми отримали інформацію, що ФСБ через підконтрольну структуру в Росії – федеральний інформаційний центр, який називається «Аналітика і безпека», готує чергову провокацію проти нашої держави», – розповів Грицак.

За його словами, керівники цього центру отримали завдання від ФСБ підібрати з числа колишніх воїнів АТО – громадян України кандидатів для нібито заробітків в Росії. І в якості посередників залучили двох громадян України.

«Трьом колишнім учасникам АТО, а саме Бондар Юрій, Морозов Сергій і Юркевич Станіслав, жителям Дніпропетровської області посередники запропонували виїхати в Москву і здійснити там незначні будівельні роботи, за це отримати гарну винагороду … Саме на цих колишніх військовослужбовців планували повісити власноруч підготовлені, як ми вважаємо, диверсії або теракти в Москві і не тільки в Москві», – сказав глава СБУ.

Він зазначив, що перед відправкою до РФ вербувальники відзняли у завербованих українців посвідчення учасників АТО. При цьому перебування екс-військовослужбовців на російській території фіксувалося на відеокамеру від моменту їх виїзду в Росію, а їх змусили здати свої документи.

Глава СБУ також розповів, що українцям були видані мобільні телефони, сумки з інструментами і одяг. Надалі, це мало бути використано як доказ підготовки Україною терактів в Москві.

Він припустив, що якби завербовані «втемну» і спрямовані в Москву громадяни України не покинули територію РФ, то найближчим часом після того, як «вони походили б і познімали стратегічні об’єкти в Москві, в інших містах Росії, повинні були бути якісь то страшні речі».

«Я боюся робити припущення, але це може бути не єдина група українців, колишніх воїнів АТО, які таким чином були виманені спецслужбами РФ на територію Росії, де зроблені постановочні речі, щоб, здійснивши теракт, диверсію або щось інше, звинуватити в цьому українську владу, Україну в цілому, щоб відновити активні бойові дії на Донбасі, піти всією своєю силою в Україну», – сказав Грицак.

Однак, зазначив він, українці все-таки запідозрили недобре і спішно покинули Росію, використовуючи сервіс «BlaBlaCar».

Глава СБУ звернувся до всіх учасників АТО – громадянам України, які їздять на заробітки в РФ, перестати це робити.

Як повідомлялось, за інформацією Генштабу ВСУ, за останній час ФСБ затримала 12 колишніх українських військовослужбовців за звинуваченням у нібито шпигунстві і диверсіях. При цьому найбільше їх було затримано на території окупованого Криму.