Зейтуллаєв закликав ООН продовжувати тиск на РФ для звільнення українських політв’язнів

Крим

Незаконно засуджений російським судом у так званій справі «Хізб ут-Тахрір» громадянин України, кримчанин Руслан Зейтуллаєв закликав ООН продовжувати чинити тиск на Росію з метою звільнення українських політв’язнів.

Про це повідомляє в мікроблозі Twitter постійне представництво України в ООН, передає Центр журналістських розслідувань.

«Незаконно засуджений в Росії громадянин України Р.Зейтуллаєв закликав ООН продовжувати тиск на РФ з метою звільнення українських політв’язнів», – йдеться в повідомленні.

Також українське представництво опублікувало відкрите звернення Зейтуллаєва, яке він направив в ООН.

У своєму листі Зейтуллаев вказав, що вже більше трьох років на території Криму, який фактично опинився в правовому полі Росії, «ім’ям РФ приймаються незаконні і неконституційні рішення».

Зокрема, зазначив він, це стосується переслідування кримчан під виглядом боротьби з екстремізмом і тероризмом, заборони на проведення мирних зібрань, визнання Меджлісу кримських татар екстремістською організацією, відкриття кримінальних справ та обшуків журналістів, викрадення і переміщення з території Криму на територію Росії десятків громадян України, а також безвісного зникнення жителів півострова.

«У своєму зверненні прошу вас продовжити чинити всебічний тиск на уряд РФ до повного звільнення всіх незаконно ув’язнених в тюрмі громадян України та дотримання прав і свобод кримськотатарського народу», – написав Зейтуллаєв у зверненні в ООН.

Нагадаємо, 23 січня 2015 року під Севастополем співробітники ФСБ затримали Рустема Ваітова, Нурі (Юрія) Примова і Руслана Зейтуллаева за підозрою в організації і участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 2 квітня в с. Орлине (Севастополь) співробітники ФСБ провели обшук в будинку Ферата Сайфуллаєва, після чого затримали його за тою же підозрою.

7 вересня суд засудив Руслана Зейтуллаева, якого російські силовики назвали організатором осередку «Хізб ут-Тахрір» до 7 років колонії загального режиму. Ферат Сайфуллаев, Рустем Ваит і Нурі Примов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.

27 грудня 2016 року Верховний суд РФ відправив справу Зейтуллаева на перегляд. 13 лютого 2017 Північно-Кавказький окружний військовий суд почав її перегляд.

4 квітня Зейтуллаев оголосив безстрокове голодування, пред’явивши ряд вимог, в тому числі припинення переслідування кримських татар і закриття політично мотивованих кримінальних справ проти них.

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Зейтуллаева до 12 років позбавлення волі.

27 липня Верховний суд Росії збільшив Зейтуллаеву термін позбавлення волі з 12 до 15 років з обмеженням на рік після відбуття покарання.

МЗС України заявив, що Руслан Зейтуллаев незаконно засуджений за сфабрикованими звинуваченнями.

18 серпня Генконсульство України в Ростові-на-Дону повідомило, що Руслана Зейтуллаева етапують до Республіки Башкортостан в Росії. Він заявив, що має намір оголосити чергове голодування.