Відносини США і РФ погіршаться без вирішення конфлікту на Донбасі – Волкер

Донбас

Відносини між США і РФ можуть бути заморожені, якщо не буде знайдено рішення конфлікту на Сході України, де спостерігається погіршення ситуації. Продовження політики Росії щодо Донбасу не приведе ні до чого хорошого і загрожує посиленням санкцій.

Про це в інтерв’ю виданню Financial Times заявив спеціальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Росія розплачується за присутність на Донбасі санкціями і політично», – сказав Волкер.

За його словами, при збереженні нинішнього стану справ ситуація буде погіршуватися, і в підсумку дипломатичні і економічні відносини США з Росією будуть заморожені.

«Є, можливо, зростаюче відчуття, що конфлікт сам по собі стає гірше і продовжить ставати гірше доти, поки ми не зробимо що-небудь», – зазначив Волкер.

Він також вказав на відсутність прогресу в мінському процесі, який «нікуди не просувається». За словами дипломата, США намагатимуться «надати імпульс процесу».

У той же час, говорячи про підсумки своєї зустрічі з радником президента Росії Владиславом Сурковим в Мінську, Волкер не виключив, що Росія згодна зі збереженням статус-кво на Донбасі, незважаючи на санкції.

«Ситуація, коли дипломатичні відносини, економічні відносини будуть заморожені – це, звичайно, не те, чого хотіла б Росія. Я думаю, що вони повинні зробити свій вибір, свої власні розрахунки», – додав представник Держдепу США.

Волкер підкреслив, що для поліпшення ситуації і успішного врегулювання конфлікту на Донбасі Росія повинна вивести свої війська з території України.

Нагадаємо, в кінці червня 2017 року Курт Волкер заявив, що про визнання дій РФ в Криму і на сході України не може бути мови. За його словами, проблема Криму нічим не відрізняється від проблеми Донбасу. «Це територія, яка була захоплена і окупована, а в разі Криму Росія також заявила, що анексувала цю територію. Це просто неприйнятно – ви не можете просто прийти і захопити шматок чужої країни. Тому не може бути ніякого визнання, ніякої легітимності ні для російських кроків на сході України, ні в Криму », – підкреслив Волкер.

21 серпня в Мінську спецпредставник Держдепу США зустрівся з помічником президента РФ Владиславом Сурковим.

22 серпня Курт Волкер заявив у Вільнюсі, що російська агресія є загрозою не тільки для України, але і для всієї Європи.