У Криму апеляцію на вирок українському активісту Балуху розглянуть 2 жовтня – адвокат

Володимир Балух на «суді» Фото: crimeahrg.org

Так званий «Верховний суд Криму» 2 жовтня розпочне розгляд апеляційної скарги на вирок українському активісту Володимиру Балуху, винесений «Роздольненський райсудом» окупованого Криму.

Про це повідомив адвокат активіста Дмитро Дінзе виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Суд першої інстанції закрив очі на численні порушення з боку слідства і звинувачення. Я сподіваюся, що Верховний суд Криму на ці порушення очі не закриє, і ми все-таки доб’ємося якоїсь справедливості, пов’язаної з покаранням і розглядом тих обставин, на які ми вказували під час розгляду справи в суді першої інстанції. І я сподіваюся, що якийсь позитивний результат все-таки буде», – сказав Дінзе.

За його словами, в рамках апеляційної скарги сторона захисту планує оскаржити законність проведення оперативно-розшукових заходів, під час яких в будинку активіста нібито були знайдені боєприпаси, і те, що він має до них якесь відношення.

«Є правові підстави стверджувати, що оперативно-розшуковий захід, в рамках якого це все було вилучено, проводився незаконно і необгрунтовано. Докази звинувачення проти Володимира Балуха не підтвердилися в судовому засіданні. Була проведена комплексна експертиза по патронам і вибухівцы, яка встановила, що слідів Балуха на них немає. У тому місці, де проводився оперативно-розшуковий захід, Володимир Балух ніколи не жив, а тільки там періодично бував. При цьому основним підозрюваним у справі чомусь був тільки він один. Інших версій сторона звинувачення взагалі не розглядала і суд, відповідно, виніс вирок невиправдано в частині підтвердження провини Балуха», – зазначив адвокат.

Раніше захисту Балуха вдалося з’ясувати, що нібито знайдені у нього боєприпаси стояли на обліку в російському Барнаулі і були вироблені в 1989 році.

Нагадаємо, 4 серпня 2017 року «Роздольненський райсуд» засудив Володимира Балуха за звинуваченням в нібито зберіганні боєприпасів, до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

МЗС України висловило протест у зв’язку з винесеним незаконним вироком про позбавлення волі українського активіста і зажадало від Росії скасувати це рішення.

Правозахисники наполягатимуть на тому, щоб в санкційні списки включали всіх фігурантів справи незаконно засудженого в Криму Володимира Балуха. Вони відзначають, що стан здоров’я політв’язня постійно погіршується.

22 серпня в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця.