Поправки до Конституції щодо статусу Криму розроблять до кінця вересня – Чубаров

Топ-Новости
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Конституційна комісія до кінця вересня подасть президенту напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України щодо статусу Криму, які враховують право кримськотатарського народу, як корінного народу півострова, на самовизначення на своїй землі.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров на 14-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Немає сумнівів, що Росія піде з Криму. І тут головне: що ми пропонуємо тим людям – а їх понад 2 мільйони, які живуть у Криму? Сьогодні працює Конституційна комісія щодо статусу АР Крим. Наприкінці вересня ми маємо вже надати напрацьовані пропозиції президенту і сподіваюсь він їх внесе на розгляд Верховної Ради України. Ми плідно працюємо і, думаю, ми встигаємо», – сказав Чубаров.

Він зазначив, що комісія повинна запропонувати «таку формулу розвитку Криму в складі Української держави, яка б віталася і українським суспільством, і нашими партнерами».

«У цій формулі ми абсолютно враховуємо право кримськотатарського народу, як корінного народу Криму, на самовизначення на своїй землі. І при цьому ми максимально взаємопов’язуємо права і обов’язки усіх етнічних спільнот, включаючи кримських татар, які живуть в Криму», – додав глава Меджлісу.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.