У Європарламенті закликали посилити санкції проти Росії

Новини

Комітет Європейського парламенту з закордонних справ закликав ввести додаткові санкції проти РФ і наблизити Україну, Грузію і Молдову до ЄС, йдеться в ухвалених напередодні саміту Східного партнерства рекомендаціях.

Очікується, що ці рекомендації також будуть схвалені всім складом Європарламенту. Однак вони не будуть обов’язковими для виконання, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на “Радіо Свобода”.

У заяві наголошується, що незважаючи на введені санкції, військову присутність Росії в регіоні за останні роки тільки зросла, тому необхідно посилити списку санкцій тиск на Кремль.

У документі також міститься заклик створити привабливу довгострокову модель Східного партнерства-плюс для трьох з шести країн-учасниць програми ЄС Східне партнерство – України, Грузії і Молдови, які уклали з ЄС угоди про асоціацію.

Наближення до ЄС передбачає можливість в майбутньому приєднатися до митного союзу ЄС, енергетичного союзу, союзу цифрових технологій і шенгенській зоні.

Серед інших пропозицій – прийняття додаткових односторонніх тарифних преференцій, скасування роумінгу, створення трастового фонду для приватних і державних інвестицій.

Також в документі йдеться про можливість скликати донорську конференцію для України “на підтримку гуманітарних потреб, викликаних конфліктом в Донбасі і анексією Росією Криму”.

У тексті також відзначено, що угоди про асоціацію з Грузією, Молдовою і Україною не уявляють кінцевої мети в їх відносинах з ЄС.

Раніше повідомлялося, що уряд Чехії не має наміру змінювати свою позицію щодо санкцій проти Росії, не дивлячись на заяви президента Мілоша Земана, який висловився на користь їх скасування.

“Позиція Міністерства закордонних справ, чеського уряду залишається незмінною: санкції залишаються в силі і будуть залишатися в силі до того часу, поки не будуть виконані Мінські угоди”, – заявила прес-секретар МЗС Чехії Міхаела Лагронова 10 жовтня.

Представник чеського зовнішньополітичного відомства вказала на важливість збереження єдності Євросоюзу в питанні санкцій.