Єврокомісія відмовилася від «Північного потоку-2» з РФ

Новини

Європа не потребує газопроводу “Північний потік-2”, оскільки в майбутньому споживання газу в Євросоюзі скоротиться, йдеться в матеріалах Єврокомісії.

У Єврокомісії впевнені, що через скорочення внутрішнього виробництва і споживання палива імпорт газу в ЄС до 2030 року буде стабільним, пише російське видання “РИА Новости”, передає Центр журналістських розслідувань.

У сукупності з уже наявною інфраструктурою по імпорту газу і зростанням конкурентоспроможності поставок зрідженого природного газу це робить безглуздим будівництво такої системи, як “Північний потік-2”, пояснили в уряді Європейського союзу.

“Брюссель пообіцяв і далі підтримувати транзит російського газу через Україну. Єврокомісія в середу погодила поправки до Газової директиви Євросоюзу. Їх мета – зробити так, щоб ключові принципи енергетичного законодавства Євросоюзу застосовувалися до всіх транскордонним газопроводах там, де вони проходять по території ЄС. До таких принципам ставляться, зокрема, недискримінаційне встановлення тарифів на прокачування газу, доступ третіх сторін до можливості прокачувати “блакитне паливо”, поділ діяльності з продажу і тр анспортіровке газу.

Запропоновані Єврокомісією поправки доповнюють, але не скасовують запиту ЄК на право провести переговори з російською стороною про можливість створення спеціальної юридичної бази для роботи майбутнього газопроводу “Північний потік-2″, говориться в матеріалах Єврокомісії”, – йдеться в повідомленні.

“Оскільки законодавство Євросоюзу не може безпосередньо застосовуватися в третіх країнах, угода з Росією залишається найкращим інструментом створення чіткої, стабільної законодавчої бази для роботи Північного потоку-2”, – пояснюється в повідомленні.

“Єврокомісія не планує відкликати з Ради ЄС запит на видачу їй мандата на переговори з Москвою”, – сказав віце-президент ЄК з Енергосоюз Марош Шефчович.

Проект “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з “Північним потоком”.