Директором Державного бюро розслідувань обраний Роман Труба

Влада
Роман Труба Фото: screenshot tsn.ua

Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади керівників Державного бюро розслідувань (ДБР) підтримала кандидатуру Романа Труби на посаду директора ДБР. При голосуванні його підтримали всі дев’ять членів комісії.

Результати голосування були оголошені в четвер, 16 листопада, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання ZN.UA.

Також комісія внесла подання прем’єр-міністру Володимиру Гройсману на призначення Труби директором ДБР.

Роман Труба з 1997 по 2015 рік працював в органах прокуратури. До 2014 року він працював у Львівській області, а після Революції Гідності потрапив до Головного слідчого управлінні Генпрокуратури України, де очолював управління з розслідування особливо важливих справ. У квітні 2015 року його кар’єра в ГПУ завершилася, а вже в травні 2015 року Труба перейшов в приватний сектор, очоливши департамент ТОВ «Юридична компанія «Сектор права».

Всього до фіналу конкурсу дійшли 19 претендентів на пост глави ГБР. Кандидати Олексій Горащенков (перший заступник голови Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення Адміністрації президента) і Анатолій Матіос (головний військовий прокурор) отримали по два голоси, інші – від нуля до чотирьох.

Крім того, комісія обрала першим заступником ДБР (по слідству) Ольгу Варченко, яка очолює Управління процесуального керівництва, підтримки державного звинувачення і представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури України. Цей підрозділ також відомий, як «департамент Кононенко-Грановського».

Ольга Варченко Фото: укроп.org

Варченко спочатку не була допущена до конкурсу, так як на момент подачі документів вона не досягла 35-річного віку. Її кандидатуру також підтримали всі 9 членів комісії.

Другим заступником директора ДБР обрано Олександра Буряка, який до недавнього часу працював заступником прокурора Києва. Зараз його безпосереднім керівником є Олександр Авраменко – племінник одіозного екс-заступника генпрокурора Володимира Гузиря.

Олександр Буряк Фото: kyiv.gp.gov.ua

За Буряка проголосували 6 членів комісії.

Екс-нардеп Євген Фірсов раніше в своєму блозі видання Українська правда опублікував старі результати конкурсу на посади в ДБР. У них вказується, що Роман Труба і Ольга Варченко за результатами конкурсу, який проходив до жовтня, визначалися в таблиці як ненадійні особи з супервисоким ризиком.

Нагадаємо, 12 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Державний бюро розслідувань». Згідно з цим законом, прокуратура буде обмежена тільки представництвом інтересів держави в суді. Після створення ДБР фактично отримає слідчі функції, які на протязі 20 років виконувала Генпрокуратура України.

ДБР – це надпотужний правоохоронний орган, який налічуватиме в штаті до 1,5 тис. Співробітників і покликаний розслідувати злочини посадових осіб найвищого рівня – екс-президентів, членів уряду, керівників відомств, а також правоохоронців і суддів, – крім тих правопорушень, які підслідні НАБУ. Також до бюро будуть ставитися військові злочини, які зараз розслідуються військовою прокуратурою.