Україна просить ОЧЕС не визнавати документи моряків, виданих в портах Криму

Крим
Фото: blackseanews.net

Україна просить країни-члени Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) не визнавати документи моряків, видані російською окупаційною «владою» в портах Криму.

Про це йдеться в заяві української делегації за підсумками засідання міністрів транспорту країн-членів ОЧЕС, опублікованому на сайті Мінінфраструктури України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми звертаємося до країн Чорноморського регіону. У разі виявлення під час здійснення державного портового контролю і перевірки прапора судна кваліфікаційних документів та посвідчень особи моряків, виданих російською окупаційною владою Криму, вважати вищевказані документи недійсними», – наголошується в заяві.

Україна також просить застосовувати до членів екіпажу таких судів заходи, передбачені міжнародними нормами і національним законодавством.

Українська делегація також зазначила, що Росія продовжує контролювати портові інспекції в портах Криму і передавати інформацію в Чорноморську інформаційну систему, порушуючи норми Чорноморського Меморандуму.

«Україна закликає негайно зупинити порушення міжнародного права на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, до відповідних (рішучих) дій задля запобігання розширення російської агресії та надання підтримки розвитку регіональних перевезень», – йдеться в заяві.

З 1 липня Україна почала головувати в ОЧЕС. Організація була створена в 1992 році для забезпечення економічного розвитку і процвітання в басейні Чорного моря. В ОЧЕС входять 12 держав Причорномор’я і Південних Балкан: Азербайджан, Албанія, Вірменія, Болгарія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Туреччина та Україна. Штаб-квартира організації знаходиться в Стамбулі.

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

На початку лютого 2017 року Україна поінформувала Підкомітет з людського фактору, підготовці і несенню вахти Міжнародної морської організації (IMO) про недійсність документів, які видаються морякам на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя.

Прокуратура АРК відкрила кримінальні провадження і розслідує понад 600 фактів незаконних заходів суден в закриті Україною порти окупованого Криму.