У Криму активіста Асана Чапуха замість лікарні переводять в одиночну камеру

Новини
Затримання Асана Чапуха в Сімферополі, 23 листопада 2017 р. Фото: RFE/RL

В окупованому Криму фігуранта так званої «справи Кашка» Асана Чапуха, у якого тиждень тому стався мікроінсульт, переводять в одиночну камеру. Раніше через проблеми зі здоров’ям його повинні були перевести з медсанчастини СІЗО в лікарню.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook глава ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедлі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Для повної ізоляції від суспільства, замість лікування Асан Чапух піддають новим тортурам і переводять в одиночну камеру», – написав він.

За словами активістки Айше Умерової, Чапух раніше не зміг вийти з камери до адвоката без допомоги співкамерника, а напередодні активіст оголосив голодування.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.

24 листопада «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі на два місяці до 15 січня 2018 року.

6 грудня у заарештованого у «справі про вимагання» 65-річного кримськотатарського активіста Асана Чапуха в СІЗО Сімферопля стався мікроінсульт, однак йому не надали медичну допомогу.

13 грудня після звернення адвокат Айдера Азаматова керівник СІЗО пообіцяв перевести Асана Чапуха в медичний блок СІЗО з подальшою госпіталізацією в одну з медичних установ міста.

Експерти Кримської правозахисної групи вказали, що в окупованому Криму надання медичної допомоги ув’язненим знаходиться на вкрай низькому рівні, що загрожує їхньому життю. Особливо це стосується тих, хто переслідується за політичними мотивами.