За два дні біометричного контролю адмінкордон з Кримом перетнуло 4 громадян РФ – прикордонники

Крим
Фото: dpsu.gov.ua

Станом на 16:00 вівторка, 2 січня, адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом преретнули 4 громадянина Російської Федерації, які пройшли біометричний контроль. Збоїв у системі фіксації біометричних данних іноземців, яка запрацювала на кордоні України з 1 січня, не було.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов.

«Станом на 2 січня через пункт пропуску «Чаплинка» пройшов один громадянин РФ, через «Каланчак» – троє. Конфліктних ситуацій і провокацій на адмінкордоні протягом перших двох днів дії біометричного контролю зафіксовано не було», – розповів Іван Шевцов.

За його словами, на Херсонщині системами біометричного контролю вже обладнані стаціонарні робочі місця в пункті пропуску для авіаційного сполучення «Херсон» в аеропорту Херсону, а також контрольні пункти в’їзду-виїзду «Каланчак», «Чаплинка» та «Чонгар» на адмінмежі с окупованим Кримом.

Пункт пропуску через держкордон в аеропорту Херсону Фото: Іван Шевцов

Для морських пунктів пропуску через український кордон передбачені портативні засоби зчитування біометричних даних, додав Шевцов.

Як повідомлялось, з 1 січня 2018 року Держприкордонслужба України ввела фіксацію біометричних даних іноземців та осіб без громадянства з 70 держав, у тому числі для громадян РФ, в 157 міжнародних пунктах пропуску через кордон. Система фіксації біометричних даних не тільки дозволяє контролювати термін перебування в Україні, але і підключена до баз Інтерполу.

З 1 січня 2018 року система фіксації біометричних даних також запрацювала на адмінкордоні з окупованим Кримом. При цьому перевірка біометричних даних не торкається громадян України, які мешкають в окупованому РФ Криму. Біометричний контроль при перетині адмінкордону з Кримом будуть проходити лише іноземні громадяни.

2 січня спікер Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив, що за першу добу дії системи фіксації біометричних даних при перетині кордону на пунктах пропуску біометричний контроль пройшли 3300 іноземців, в тому числі 1,9 тис. громадян РФ.