Україна передала Генсеку ООН офіційні листи про дії окупантів в Криму

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Twitter UKR Mission to UN

Українська делегація при ООН звернувся до Генерального секретаря Організації з двома офіційними листами, в яких поінформувала про незаконні рішення окупаційної влади РФ в Криму при засудженні Володимира Балуха, а також переміщення інших затриманих в Криму громадян України на територію РФ.

Тексти обох листів за підписом постійного представника України при ООН Володимира Єльченка опублікував Укрінформ, передає Центр журналістських розслідувань.

У документах наводиться офіційна позиція МЗС України щодо дій окупантів в Криму і міститься прохання поширити ці листи як документи Генеральної Асамблеї »згідно з пунктом (с) параграфа 72 порядку денного 72-ї сесії, а також документа Ради Безпеки«.

У листі під номером 4132/28-110-60 інформується про рішучий протест МЗС України проти незаконного переміщення до Росії українських громадян Мусліма Алієва, Еміра-Усеіна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекирова, Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, затриманих на території тимчасово окупованого Криму за сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності.

»Згідно з нормами міжнародного гуманітарного права державі-окупанту забороняється здійснювати примусове переміщення громадян окупованої держави на територію держави-окупанта. Вчинення державою-окупантом таких протиправних дій тягне за собою його міжнародно-правову відповідальність«, – наголошується в документі.

В іншому листі, зареєстрованому під номером 4132 / 28-110-61 також висловлюється протест України в зв’язку з »незаконним і політично мотивованим рішенням« так званого »суду« російської окупаційної влади в Криму при засудженні громадянина України Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення.

При цьому звинувачення проти нього »абсурдні і сфабрикованість«, що є свідченням того, що »Кремль продовжує політику цілеспрямованих репресій і залякувань громадян України на тимчасово окупованій Кримському півострові«.

 

У зв’язку з цим наголошується, що Росія повинна припинити незаконну окупацію АР Крим та міста Севастополь і в повному обсязі виконати резолюції ГА ООН »Територіальна цілісність України« від 27 березня 2014 р »Положення з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна) «від 19 грудня 2016 р і 19 грудня 2017 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо заходів в рамках позову України проти РФ щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації».

Нагадаємо, Генеральна Асамблея ООН 19 грудня прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.