Волкер має намір говорити з Сурковим про полонених і відвід підконтрольних РФ сил на Донбасі

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: Сергій Бейко/Громадське

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер має намір обговорити на майбутній зустрічі з помічником російського президента Владиславом Сурковим питання відведення підконтрольних РФ сил на Донбасі і звільнення полонених.

Про це Волкер заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Центр журналістських розслідувань.

«Перш за все, щодо зустрічі з паном Сурковим, я сподіваюся викласти бачення США щодо того, що ми можемо зробити, щоб пришвидшити завершення конфлікту. Це вимагатиме від Росії рішення про відведення своїх сил. А підконтрольні сили, які там є, зрештою мають бути розформовані», – сказав Волкер.

Крім того, зазначив він, в числі інших питань обговорення з Сурковим буде звільнення полонених.

«Багато людей досі утримуються на окупованих територіях, і, як ви вже сказали, прямо в Росії. Звичайно, я планую порушити це питання. Не думаю, що це те, чим пан Сурков займався особисто, але сподіваюся, що вони передадуть повідомлення, що важливо продовжувати звільнення утримуваних осіб з обох боків як крок для зміцнення довіри і підґрунтя для досягнення порозуміння», – зазначив Волкер.

Спецпредставник Держдепартаменту США прибув до Києва 23 січня для переговорів з українським керівництвом щодо пошуку шляху мирного врегулювання на Донбасі. 26 січня Волкер проведе переговори з помічником президента РФ Владиславом Сурковим в Дубаї, на яких, зокрема, будуть обговрюватись перспективи введення миротворців ООН на Донбас.