В Києві 8 лютого пройде вечір солідарності з активістом Володимиром Балухом

Крим

В Києві в четвер, 8 лютого, пройде вечір солідарності з українським активістом Володимиром Балухом, кримським фермером, якого «суд» в окупованому Криму засудив до 3 років 7 місяців колонії поселення за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів».

Вечір організують організація «Київська кримська солідарність» разом з Кримською правозахисною групою, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«8 лютого, о 19:00 в Кримському домі (вул. Омеляновича-Павленка, 9) відбудеться вечір солідарності з Володимиром Балухом, кримським фермером, мешканцем села Серебрянка Роздольненського району, який вже четвертий рік, практично сам-на-сам, бореться з російською репресивною системою у Криму, жертвою якої він став саме через свою публічну українську позицію. 8 лютого Володимиру Балуху виповниться 47 років. Ми запрошуємо всіх небайдужих прийти до Кримського дому та висловити свою підтримку!», – повідомляють організатори.

У заході візьмуть участь політики, активісти та усі небайдужі, які хочуть проявити солідарність і моральну підтримку на адресу Володимира Балуха та ще півсотні активістів, пересічних громадян, які переслідуються та незаконно засуджуються в окупованому РФ Криму, їх рідних і близьких.

Зокрема, у вечорі візьмуть участь: родина Володимира Балуха; Ольга та Дмитро Дінзе, адвокати Балуха; заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров; голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник; генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва, голова громадської організації «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український Дім» Андрій Щекун; активіст, воїн АТО, співзасновник Українського культурного центру в Сімферополі Вельдар Шукурджиєв.

У 2014 році Володимир Балух відмовився визнати російську юрисдикцію у Криму, піднявши над своїм будинком український державний прапор. Наприкінці 2016 року він прикріпив на стіну свого будинку табличку «Вулиця Героїв Небесної Сотні» в пам’ять про загиблих цивільних учасників протестів на Майдані Незалежності у Києві у лютому 2014 року.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив українського активіста Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

Група активістів в окупованому Криму оголосила про збір фінансової допомоги для родини Володимира Балуха.

МЗС України вимагає від РФ допустити лікарів до Володимира Балуха, який незаконно утримується в Сімферопольському СІЗО.

22 января 2018 года правозахисники закликали президента Петра Порошенка привласнити політв’язню в окупованому Криму Володимиру Балух звання «Герой України».

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).