Апеляційний суд в Києві не задовольнив скаргу «Газпрому» на штраф в майже 172 мільярди

Влада

Київський апеляційний господарський суд не задовольнив скаргу російського «Газпрому» на штраф в майже 172 мільярдів гривень, призначений Антимонопольним комітетом України.

Про це повідомляє прес-служба суду, передає Центр журналістських розслідувань.

«Постановою від 13 березня 2018 КАГС відмовив ВАТ «Газпром» в задоволенні апеляційної скарги та залишив без змін рішення місцевого суду про механізм виконання судового рішення», – заявили в суді.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України наклав на «Газпром» штраф за зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні в розмірі майже 86 мільярдів гривень. За рік через пеню сума подвоїлася до майже 172 мільярдів гривень. «Газпром» намагався оскаржити рішення АМКУ, однак суди всіх інстанцій визнали правомірність вимог України.

Російська компанія «Газпром» заперечувала звинувачення в зловживанні монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. У «Газпромі» назвали рішення АМКУ «нічим іншим, як спробою чинити тиск» на російську компанію, і пообіцяли «захищати свої права та інтереси всіма можливими з правової точки зору методами».

31 травня 2017 року компанія «Газпром» заявила, що Міністерство юстиції України наклало арешт на акції її підприємства «Газтранзит».

1 червня міністр юстиції Павло Петренко повідомив про стягнення перших сум з російського «Газпрому» по штрафам, накладеними Антимонопольним комітетом.

7 березня в Кабінеті міністрів заявили, що до переліку активів, які повинні бути заарештовані, потрапило майно компаній «Газпром збут Україна» і «Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України», а також цінні папери ВАТ «Інститут ЮЖНІІГІПРОГАЗ» і АТ «Газтранзит».