Суд залишив Рубана під арештом, йому повідомили про нову підозру

Влада

Апеляційний суд Києва у вівторок, 20 березня, залишив під арештом колишнього переговірника з обміну заручників, керівника «Офіцерського корпусу» Володимира Рубана, підозрюваного в скоєнні ряду злочинів проти держави та її громадян. Йому повідомлено про нову підозру.

Рішення про відхилення апеляційної скарги на арешт Рубана озвучив головуючий суддя Віктор Глиняний, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

«Рішення Шевченківського суду про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 6 травня 2018 залишити без змін. Апеляційну скаргу захисника Погосяна залишити без задоволення. Клопотання народного депутата Савченко про взяття на поруки залишити без задоволення», – сказав Глиняний.

Він також нагадав, що рішення апеляційного суду оскарженню не підлягає.

На початку западання нардеп Надія Савченко просила відпустити Рубана на поруки. Прокурори виступали проти цього.

На засіданні Апеляційного суду прокурор заявив, що Рубану повідомлено про нову підозру.

«Рубану додатково повідомлено про нову підозру і про зміну раніше повідомленої підозри. Так, Рубан зараз підозрюється в скоєнні злочинів, таких як: змова про вчинення насильницького повалення конституційного ладу і захоплення державної влади (ч.1 ст.109 ККУ), підготовка до вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу (ч.1 ст.14 , ч.2 ст.28, ч.1 ст.109 ККУ) за попередньою змовою осіб», – сказав прокурор.

Також Рубана підозрюють в підготовці до посягання на життя державних і громадських діячів за попередньою змовою осіб (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 ККУ), підготовці до теракту (ч.1 ст.14, ч .3 ст.258 ККУ), сприянні терористичній організації «ДНР» (ч.1 ст.258-3 ККУ) та незаконному поводженні зі зброєю за попередньою змовою осіб (ч.2 ст.28, ч.1 ст.263 ККУ) .

Прокурор додав, що прокуратура отримала необхідні докази, що обгрунтовують підозру Рубану.

«Частина цих доказів долучена до матеріалів клопотання, обгрунтовано підозру і ризики. Під час досудового розслідування встановлено, що Рубан може вчиняти дії, передбачені ст.177 КПК (ховатися від органів досудового розслідування та/або суду, знищити, заховати або спотворити докази, впливати на свідків і т.д.)», – сказав прокурор.

Як повідомлялось, 8 березня 2018 року у зоні АТО на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорськ» українські правоохоронці затримали керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана з арсеналом зброї, яку він перевозив з окупованої території. Рубана називають довіреною особою Віктора Медведчука.

Рубану слідчий СБУ оголосив підозру за ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч.1 ст.14 (підготовка до злочину), ч.3 ст.258 (терористичний акт).  Рубана підозрюють в підготовці теракту в урядовому кварталі, атаки на Верховну Раду і вбивства депутатів та інших державних діячів з використанням гранатометів і мінометів. Серед людей, які могли бути цілями Рубана, вказані Петро Порошенко, Арсен Аваков, Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов.

9 березня 2018 року Шевченківський райсуд Києва обрав Рубану запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави.