Екіпаж заарештованого судна «Норд» забезпечений всім необхідним – Держприкордонслужба

Влада

Члени екіпажу затриманого 25 березня в Азовському морі і арештованого судна «Норд» за незаконний вихід із закритого порту Криму забезпечені всім необхідними продуктами харчування і медикаментами, а саме судно підключене до енергоживлення Бердянського морського торгового порту.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України, передає Центр журналістських розслідувань.

«Наразі на судно «Норд» накладено арешт. Члени судокоманди перебувають в статусі не пропущених через державний кордон України. В той же час українська сторона докладає усіх зусиль, аби забезпечити екіпаж усім необхідним. Зокрема, судно «Норд» підключено до промислового електроживлення Бердянського МТП, забезпечено доступ адвокатів до членів суднокоманди та право на захист екіпажу, а також надано продукти харчування, медикаменти та інші необхідні речі», – зазначили у відомстві.

При цьому в Держприкордонслужбі звернули увагу на те, що судно «Норд» є українським з реєстрацією в порту Керч і члени суднокоманди також є громадянами України. «Тому доступ до нього посадових осіб російських дипломатичних установ не передбачено, адже норми Консульської Конвенції між Україною і Російською Федерацією від 15 січня 1993 року, на які посилається російська сторона, можуть застосовуватися до міждержавних відносин стосовно суден виключно акредитуючої держави», – йдеться в повідомленні.

Також у відомстві нагадали, що після затримання судна українські прикордонники виявили факти порушення капітаном і членами суднокоманди порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї і незаконного ведення рибного промислу в акваторії Азовського моря. Крім того, капітан і члени екіпажу надали для перевірки недійсні суднові (вантажні) і паспортні документи, видані органами на тимчасово окупованій території, діяльність яких є незаконною.

Українські прикордонники вказали, що відповідно до статті 9 закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-який акт (рішення, документи) щодо реєстрації риболовного судна СЧС «Норд», видані органами та/або особами на тимчасово окупованій території, українською стороною не визнаються і не створюють жодних правових наслідків.

«В ситуації, яка склалася навколо судна «Норд», українська сторона і надалі робитиме усе можливе, аби забезпечити дотримання гарантованих прав та свобод для екіпажу судна, а також неухильне виконання вимог вітчизняного та міжнародного законодавства в контексті незаконно анексованої території півострову Крим», – підкреслили в Держприкордонслужбі.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» под флагом РФ за 15 миль від Обіточної коси. В ході перевірки встановлено, що воно зареєстроване на тимчасово окупованій території АР Крим. Члени суднокоманди порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Всі вони мали паспорти громадян РФ, видані в Керчі.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом виходу рибальського судна «Норд» із закритого Україною порту Керч. 30 березня Херсонський міськсуд задовольнив узгоджене прокурором АРК клопотання слідчого ГУ СБУ в АРК про накладення арешту на судно «Норд».

31 березня капітану судна «Норд» повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

4 квітня капітан судна «Норд» Володимир Горбенко був затриманий, його відвезли в Херсон в суд для обрання йому запобіжного заходу.

Як писав Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Як вийти із портів Криму, не порушивши закон», судно «Норд» належить виробничому кооперативу «Риболовецький колгосп імені Пешого травня», власниками якого до анексії Криму були 34 фізичні особи. (За даними російського держреєстру, 68% уставного капіталу кооперативу уже оформлені на Єлизавету Коба, підприємицю із Санкт-Петербургу, яка є засновницею дев’яти компаній, дві з яких в окупованій Керчі).