США збираються на цьому тижні ввести санкції проти російських олігархів – Reuters

Влада
Фото: AFP

США збираються на цьому тижні ввести санкції проти російських олігархів з так званої «кремлівської доповіді» в рамках закону, покликаного покарати Росію за втручання в 2016 році в вибори американського президента.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на обізнані джерела у Вашингтоні, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ці обмежувальні заходи, які можуть торкнутися людей, наближених до президента РФ Володимира Путіна, відображають бажання Вашингтона залучити Росію до відповідальності за ймовірне втручання у вибори, яке Москва заперечує», – пише агентство.

Санкції, про які, за словами двох джерел, буде оголошено вже в четвер, є своєрідним продовженням рішення Мініфіну США від 15 березня про введення санкцій проти 19 осіб і 5 структур, в тому числі російських спецслужб, за втручання в американські вибори і кібератаки.

Як повідомили два американських чиновника, знайомих з питанням, заходи, які можуть бути оприлюднені на цьому тижні, включають санкції проти російських олігархів, пов’язаних як з Путіним, так і з російським урядом.

За словами чотирьох джерел, ці санкції вводяться в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA), який був ухвалений Конгресом США з метою покарати Росію за незаконну анексію Криму в України в 2014 році, участь у громадянській війні в Сирії і втручання в президентські вибори в США в 2016 році.

Фото: picture-alliance/DPA/S.Stache

Як повідомлялося, 2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон H.R.3364 «Акт щодо протидії противникам Америки шляхом запровадження санкцій» (CAATSA).

Закон передбачає, в тому числі, запровадження додаткових обмежень у фінансовому й енергетичному секторах Росії, відносно державних російських підприємств металургійної та гірничо-видобувної галузей, а також залізничного транспорту. Крім того, визначається покарання Росії через її дії в інформаційній галузі, в тому числі кіберзломи та атаки. Окремо в законі визначається необхідність покарання осіб, відповідальних за порушення прав людини на окупованих Росією територіях, а також осіб, які діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ. У законі також піддається критиці російський проект газопроводу «Північний потік – 2».

В кінці вересня 2017 року Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які набрали чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».

26 січня 2018 року США розширили санкційний список проти Росії, введений через агресію РФ в Україні. В оновлений перелік увійшли 21 фізична особа і 21 компанія.

30 січня 2018 року Мінфін США оприлюднив список російських політиків, чиновників і олігархів, які так чи інакше пов’язані з президентом РФ Володимиром Путіним. У переліку – 114 чиновників і 96 олігархів (кожен з яких володіє активами від $ 1 млрд і вище). Список не є санкційним, за винятком тих осіб, хто раніше потрапив під обмежувальні заходи США. Сукупні статки російських мільярдерів, які стали фігурантами так званого «Кремлівського звіту» Мінфіну США, за день впали на $1,1 млрд.

2 березня 2018 року Дональд Трамп продовжив ще на рік дію указу президента США від 2014 року, відповідно до якого були введені санкції щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.