Порошенко: АТО на Донбасі завершиться в травні

Донбас

Президент України Петро Порошенко заявляє, що антитерористична операція (АТО) на Донбасі завершиться в травні і буде переведена в формат військової операції.

Про це Порошенко сказав в четвер, 5 квітня, на прес-конференції у Вінниці, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Дата закінчення АТО буде в травні. Ми переходимо до іншого формату оборони країни відповідно до прийнятого закону – парламент підтримав мій законопроект про реінтеграцію Донбасу. Ми запроваджуємо абсолютно нові, більш ефективні заходи із застосування Збройних сил, з розширенням наших оборонних спроможностей, і робимо це, тому що ми бачимо різке зростання рівня загрози на сході нашої держави», – розповів глава держави.

«І порох треба тримати сухим, і режим АТО, коли це все координувалося через керівництво Служби безпеки України, зараз буде переведено до керівництва Збройних сил», – додав він.

Президент нагадав, що призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєв командувачем Операцією об’єднаних сил (ООС). «Формат АТО буде переведений у відповідний військовий формат під керівництвом генерала Наєва, який призначений моїм указом», – зазначив президент.

«Але, коли буде мир, і якщо ви хотіли спитати, коли закінчиться війна – це питання набагато складніше. Але я можу точно сказати і дати відповідь на це питання – війна закінчиться нашою перемогою. Я не маю з цього приводу жодного сумніву. Не тільки тому, що ми маємо найкращі Збройні сили, не тільки тому, що ми боронимо рідну землю, не тільки тому, що українці на сьогодні зруйнували усі сценарії Путіна про «Новоросію», «Малоросію», розкол держави і таке інше, а у тому числі – тому що з нами правда», – підкреслив Порошенко.

Як повідомлялось, 18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила президентський законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях». Документ визначає Росію як державу-агресора. Відповідно до закону, для контролю над операцією по відсічі російської збройної агресії створюється Об’єднаний оперативний штаб Збройних сил України.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях – командувач Об’єднаних сил, який призначається президентом України за поданням начальника Генштабу.

20 лютого 2018 року президент України підписав закон.

16 березня 2018 року президент України Петро Порошенко призначив командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва.